- HUN FÅR HJELP: Roger Sandum, statssekretær for SV-leder Kristin Halvorsen, sier at regelendringene helt klart vi hjelpe Maria Amelie. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
- HUN FÅR HJELP: Roger Sandum, statssekretær for SV-leder Kristin Halvorsen, sier at regelendringene helt klart vi hjelpe Maria Amelie. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

- Kritikken er helt uforståelig

SV mener Maria Amelie og hennes støttespillere ikke har skjønt at regjeringen hjelper Maria Amelie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie må til Russland, men slipper karantenetid før hun kan søke seg tilbake til Norge. Regjeringen mener advokaten hennes bommer med kritikken.

- Kritikken er helt uforståelig, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Roger Sandum (SV).

- Positivt
Etter at regjeringen i dag slapp nyheten om at de endrer regelverket for å gjøre det mulig for ulovlige innvandrere å få arbeids- og oppholdstillatelse, uttalte Maria Amelies advokat at endringen gjør situasjonen verre for 25-åringen. Maria selv er knust.

Regjeringen tror imidlertid de har misforstått.

- Jeg forstår at Maria Amelie og hennes støttespillere skulle ønske at hun slapp å dra ut av landet for å søke om arbeidstillatelse, men så lenge det er slått fast at hun ikke har rett på asyl, må hun til Russland for å søke om arbeidstillatelse. Det er ikke mulig at denne regelendringen blir en forverring av situasjonen for Maria Amelie, sier Sandum.

Tvert om gis hun ifølge Sandum nå mulighet til å komme mye raskere tilbake til Norge.

- Alternativet for henne, ville vært at hun ikke kunne søke om arbeidstillatelse før om to til fem år, fordi hun ville fått innreiseforbud. Det har regjeringen nå sagt at hun slipper. Reglene skal endres så hun får anledning til å søke om arbeidstillatelse med en gang. Denne regelendringen får positiv effekt for Maria Amelie, utdyper Sandum.

Etter det Dagbladet forstår, kan det være snakk om å enten instruere UDI til å ikke gi utvisningsvedtak, eller å nulle ut karantenetiden hennes i Russland. Resultatet blir det samme.

Hard kamp
Det regjeringen nå gjør, er det samme som SV har jobbet for, etter at de tapte slaget om utkastelse.

SV ville aller helst, som Maria Amelie og advokaten, at hun og andre med avslag på asylsøknaden skal få søke om arbeidstillatelse uten å bli kastet ut av landet først. At hun kunne hoppe rett over i en annen kø.

Men Ap og Sp ville ikke høre snakk om det. Både Ap og Sp er opptatt av at asylpolitikken ikke skal røres. Dermed måtte de tre partiene finne en annen løsning.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det klinkende klart sist onsdag i Stortingets spørretime at regjeringen ikke vil «ødelegge asylinstituttet» og at alle som har fått avslag på asylsøknaden og oppholdt seg ulovlig, må ut.

Alle de tre regjeringspartiene har hele uka vært åpne for endringer som kan fjerne det Stoltenberg onsdag kalte «urimeligheter» i regelverket. Nå har regjeringen endt opp med en mellomting. Maria Amelie får bytte kø, men må ut først.

Regjeringen skriver i dagens pressemelding: «Regjeringen vil derfor sikre at brudd på utlendingsloven etter en forutgående asylsak ikke må være til hinder for adgangen til å få behandlet søknad om arbeidstillatelse, og vil legge frem nødvendige regelendringer for å oppnå dette.»

Venter fortsatt
Hvor lenge Maria Amelie må vente i Russland før hun får grønt lys fra norske myndigheter til å komme hjem, er uvisst. Før hun kan søke om arbeidstillatelse, må hun ha fått nødpasset sitt fra russiske myndigheter.

Etter det Dagbladet erfarer trenger UDI enda noen uker på å saksbehandle et eventuelt utvisningsvedtak, og Justisdepartementet trenger omtrent like lang tid på å finpusse på jussen i de nye reglene.

Akkurat nå venter Maria Amelie på å bli uttransportert. Hun vet ikke når dette kan skje, og må hver dag melde seg for politiet med kofferten i hånda.