- Kritikken er uberettiget

- Kritikken mot meg er uberettiget, sier Ole Lund som klokka tolv i dag kunngjorde at han går av som styreleder ved Oslo Børs. Bakgrunnen for avgangen er likevel kritikken han har blitt utsatt for etter at han for en uke siden sa ja til å være styreleder i NCL for den malayiske redergiganten Star Cruises, dersom selskapet får overta Norwegian Cruise Line (NCL).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To timer etter at meldingen om at Lund trekker seg om styreformann, samlet han et halvt hundre journalister på en pressekonferansen. Det var ingen angrende synder som møtte pressen.

Egentlig hadde Ole Lund tenkt å sitte i vervet i et halvår til, til både internasjonaliseringen av Oslo Børs var i boks, og til Stortinget har vedtatt en ny børslov.

Men etter kritikken fra blant andre tre sentrale personer i NCL, med investor Christian Sveaas i spissen, valgte Lund likevel å gå av.

- Ikke brudd på reglene

Verken Ole Lund eller børsrådets leder Birger A. Lenth ser at det Lund har gjort er i strid med børsstyrets habilitetsregler.

- Jeg sa ja til styrevervet i NCL for Star Cruises dersom selskapet skulle lykkes i å overta NCL. Jeg har ikke deltatt i prosessen rundt oppkjøpet. Og dersom Star Cruises lykkes vil NCL bli tatt av børs og min fremtidige rolle som styreformann i selskapet burde dermed være lite problematisk, sier Lund.

Personfokuseringen

- Når jeg likevel velger å trekke meg så er det fordi jeg ser at den offentlige fokus rundt min person kan bli enda sterkere i framtida. Ikke bare i forhold til styreverv jeg har, men også i forhold til arbeidet som advokat. Jeg trekker meg for å unngå at dette skal bli en belastning for meg, mitt firma eller våre klienter, sier høyesterettsadvokaten.

-Beklagelig

Ifølge Lund har de i børsstyret han har vært i kontakt med beklaget at han går av.

- Alle beklager at jeg går av, men de forstår beslutningen.

Selv beklager han også at han et halvt år ut i sin andre fireårsperiode må trekke seg.

- Men jeg har ikke følt meg presset til dette. Men har følt at det er en riktig beslutning når jeg ser den voldsomme personfokuseringen.

Lund vil ikke gi «æren» for at han trekker seg til kretsen rundt NCL som har kritisert ham, men trekker fram blant annet lederen i Dagbladet fredag som en av flere utløsende faktorer. Her ble Lund oppfordret til å velge å fortsatt være styreleder ved Oslo Børs eller å fortsette å påta seg nye styreverv.