- Kritikken fra Jens skuffet mest

Bondevik-regjeringen måtte tåle mye kritikk. - Men Stoltenbergs påstand om at vi har vært «enestående svak» er det utsagnet som har irritert og skuffet meg mest, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avslappet og profesjonelt forekommende møtte han Dagbladet i en hotellsalong i Lørenskog ved Oslo i går kveld mens landsstyret i KrF hadde møte oppe i etasjene. Der skulle han holdt tale om regjeringens arbeid, ikke minst med henblikk på seminaret om statsbudsjettet som skulle begynt på Halvorsbøle i morgen.

- Innrøm at det er litt deilig å slippe Halvorsbøle, tross alt.

- Jo da, det er klart. Budsjettmøter kan være vanskelige. Men ellers var vi godt forberedt til å gjennomføre seminaret også i år, forsikrer han med sedvanlig pliktoppfyllenhet.

Kan gå fritt på gata

- Hva har du lengtet mest etter å gjøre som «fri» mann etter statsministeravgangen?

- Det er å kunne gå fritt på gata og i marka og ikke ha en timeplan hengende over meg, gjøre det som faller meg inn, slenge meg på sofaen uten tanke på neste avtale. Litt mer av dette bør det jo bli selv om jeg skal være statsministerkandidat og kanskje blir valgt til parlamentarisk leder for KrF.

- Og for en lønn langt mindre enn hva næringslivslederne tjener på si gjennom skattefrie aksjeutbytter?

- Lønna er ålreit etter norske forhold.

Vil savne bilen

- Hvilke av statsministergodene kommer du til å sakne mest?

- Det å få alt tilrettelagt, svarer han. Tenker litt og fortsetter:

- Bilen kanskje, ja, også regjeringslunsjene. De har vi hatt tre ganger i uka. Det har vært både god mat og et hyggelig lag.

- Hva har vært høydepunktene i din statsministertid?

- Det første var da vi kom ut på slottsplassen 17. oktober 1997. Gjennomføringen av kontantstøtten var et høydepunkt, mange av utenlandsreisene var opplevelser og så - selv om jeg har fått krititikk - gleden over å være vert for den første amerikanske president som har stått på norsk jord, og Midtøsten-konferansen. Større er jeg ikke.

- Hva var din vanskeligste avgjørelse som statsminister?

- Det andre budsjettforliket på overtid med Høyre og Frp var vanskelig fordi vi måtte oppgi mye. Dissensen på veterinæravtalen var heller ikke lett.

Provosert av Jens

- Du og regjeringen har måtte tåle mye kritikk. Hva har svidd mest?

- Jens Stoltenbergs utsagn om at vi har vært «enestående svak» er det utsagnet som har irritert og skuffet meg mest. Den er med respekt å melde også feil, hvilket vi har vitenskapelig belegg for.

- Har det forandret deg som menneske og politiker å være statsminister?

- Helt klart, Jeg er blitt enda mer ydmyk overfor ansvaret ved å være med å lede landet, og jeg er blitt mindre bombastisk.

- Hvordan har det vært å fungere som statsminister med hele landet og verden vel vitende at du ble psykisk sjuk?

- Folks reaksjoner har vært utelukkende positive. Selv har jeg lært meg å være mer bevisst på ikke å presse meg for lenge. Jeg får stadig brev fra folk med psykiske lidelser. Derfor er jeg glad regjeringen fikk økt ressursene til psykiatrien.

TAR AVSKJED Kjell Magne Bondevik er blitt mer ydmyk.