Krigen i Ukraina

Kritikken hagler: - Ble advart

Kritikken hagler på hjemmebane etter det dødelige angrepet mot en russisk militærkaserne i Øst-Ukraina. «Flere hundre» er drept, ifølge russiske militærbloggere.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et stort antall russiske soldater skal nyttårsaften ha blitt drept i det som betegnes som et av de dødeligste angrepene i krigen i Ukraina.

Det ukrainske militæret rammet en skole i byen Makijivka i det russiskokkuperte Donetsk fylke. Skolen har blitt brukt som kaserne for russiske soldater.

Russiske myndigheter erkjenner de militære tapene, men presenterer vesentlig lavere dødstall enn det både ukrainske myndigheter og en rekke russiske profiler gjør.

- Hundrevis

Der ukrainske myndigheter oppgir at 400 er drept, hevder Moskva tallet er 63. I en kort uttalelse fra russisk hold hevdes det at 63 ble drept i angrepet, og at det ble utført med et amerikansk HIMARS-missil.

Men både Kreml-lojale politikere og krigsvennlige bloggere anklager myndighetene for løgn, og snakker om hundrevis av drepte.

En rekke russiske militærbloggere krever at kommandører straffes for å plassere soldatene like ved det de hevder er et ammunisjonslager.

Herfra hevdes det også at de fleste drepte er blant de 300 000 mobiliserte soldatene.

Russiske myndigheter har ikke adressert disse påstandene.

Kritikk på hjemmebane

Den russiske statsdumaen har vedtatt en rekke lover som innskrenker muligheten til å kritisere krigen åpent.

I en av dem heter det at «falsk informasjon» om Russlands militære kan straffes med fengsel på inntil 15 år. Paragrafen brukes i praksis til å straffe kritikk av krigen.

Tross dette har en rekke profilerte krigshissige militærbloggerne i praksis fått spillerom til å sterkt kritisere militære nederlag - uten juridiske følger.

Angrepet nyttårsaften er intet unntak.

Hardt ut

Den profilerte militærbloggeren Igor Girkin, som selv har vært øverstkommanderende i hæren til de prorussiske selvstyremyndighetene i okkuperte Donetsk, går i en melding på Telegram ut med langt høyere dødstall enn det russiske myndigheter gjør.

- Med tanke på antall ofre er det fremdeles ingen endelige tall, siden flere fremdeles er oppgitt som savnet (fremdeles under ruinene). Men antallet døde og skadde er flere hundre, skriver han i meldingen.

Han er en av flere som nå kritiserer militæret sterkt for å plassere soldatene på stedet, der det angivelig også er lagret store mengder utstyr.

- Jeg ble advart om at det kunne være et tidsspørsmål før dette skjedde. Dette er ikke den eneste svært tette utplasseringen av soldater og utstyr innenfor ødeleggelsesradiusen til HIMARS-missilene, skriver Girkin.

«Uopplærlige»

Han anklager også generalene, som han kaller «uopplærlige», for å selv skygge banen fra områder innen fiendens radius, der soldatene må oppholde seg.

Også militærbloggeren Archangel Spetznaz Z, som har over 700 000 følgere på Telegram, går hardt ut.

- Hvem fikk ideen å plassere et stort antall soldater i en bygning, der selv en tosk forstår at et artilleritreff vil føre til mange døde og sårede, skriver han ifølge Reuters.

Men også politikere kritiserer nå militæret åpenlyst.

Sergej Mironov, lovgiver og tidligere formann i det russiske senatet, har ifølge Reuters krevd straffer for befalet som tillot å huse soldatene i en ubeskyttet bygning, og «alle høyere autoriteter som ikke sørget for tilstrekkelig sikkerhet».

Nederlag

Eksperter er tydelige på at begge sider i konflikten trolig har for vane å blåse opp fiendens tapstall og underdrive egne.

På Dagsrevyen mandag kveld uttalte generalløytnant Geir Hågen Karlsen at dødstallene gjerne er et sted mellom Ukrainas og Russlands påstand. Dødstallene er imidlertid i praksis umulige å verifisere fra uavhengig hold.

Selv om dødstallet på 63 fra Kreml er vesentlig lavere enn påstandene fra både ukrainerne og interne kritikere, er dette en svært sjelden innrømmelse fra russisk hold.

Da den russiske krysseren Moskva ble senket i Svartehavet, et tap som er ansett som et av krigens aller største prestisjenederlag for Putin, innrømmet Kreml bare ett dødsfall, tross at det var flere hundre soldater i mannskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer