Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Kritikken hagler fra alle kanter etter «drittland»-kommentar

- Dette er et bevis på at Amerika Først-agendaen virkelig er en «Gjør Amerika hvit igjen»-agenda, sier styreleder for en afroamerikansk organisasjon.

I HARDT VÆR: Torsdagens kommentar, hvor Donald Trump kalte Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land for drittland, har skapt ramaskrik i USA. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I HARDT VÆR: Torsdagens kommentar, hvor Donald Trump kalte Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land for drittland, har skapt ramaskrik i USA. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld skal Donald Trump ha sagt at han heller vil ha flere folk fra Norge til landet, enn innvandrere fra «drittland». Nå hagler kommentarene.

Det var under et møte i Det ovale kontor at Trump skal ha blitt frustrert.

I det aktuelle møtet diskuterte de innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og forskjellige afrikanske land, og det er da presidenten skal ha kommet med denne kontroversielle kommentaren:

- Hvorfor lar vi alle disse folkene fra «drittland» komme hit, spurte han ifølge kilder som er kjent med hendelsen, som Washington Post har vært i kontakt med.

Like etter skal han har fulgt opp med å si at han heller vil ha flere folk fra land som Norge, etter å ha møtt Erna Solberg onsdag.

Kildene Washington Post har snakket med, hevder at flere av dem som deltok på møtet reagerte på presidentens kommentar.

Fornærmet

Også republikaneren Mia Love reagerer på presidentens kommentar. Hun er den første haitisk-amerikanske personen som har blitt valgt inn i kongressen. Nå ber Love presidenten om beklage det hun anser som fornærmelser.

- Presidentens kommentarer er slemme, splittende, elitistiske og treffer nasjonens verdier rett i ansiktet. Slik oppførsel er uakseptabel fra nasjonens leder, skriver hun på Twitter.

Hun forteller at foreldrene hennes kommer fra ett av «drittlandene», men at de stolt tok ansvar for å være en god amerikansk statsborger og alt det innebærer.

- De tok aldri noe fra offentligheten. De jobbet hardt, betalte skatt og reiste seg fra å ha ingenting, til å gi sine barn muligheten til å lykkes. Det er den amerikanske drømmen, skriver hun før hun krever at Trump beklager overfor det amerikanske folket og landene han fornærmet.

Kommentarene hagler

Men det er ikke bare hun som reagerer på kommentaren. Flere politikere er rystet over Trumps utspill, og de legger ikke noe imellom når de sier hva de mener.

Demokraten Adriano Espaillat mener at kommentaren bare gir grobunn for rasisme. Videre sier han at USA fortjener bedre enn en president som Trump, og at nasjonen er traumatisert av hvordan han oppfører seg.

- Han oppfører seg i hvert fall ikke som en skikket president, og å angripe folk basert på rase, opprinnelse og kjønn er uakseptabelt, sier Espaillat.

Rasistiske tendenser

Mens styreleder i den afroamerikanske organisasjonen Congressional Black Cacus, Cedric Richmond, mener at kommentaren er nok en bekreftelse på at presidenten har rasistiske holdninger.

- Dette er et bevis på at Amerika Først-agendaen virkelig er en «Gjør Amerika hvit igjen»-agenda, sier Richmond ifølge organisasjonens Twitter-konto.

Republikaner og Ohio-guvernør, John Kasich, etterspør en mer respektfull retorikk fra presidenten.

- Amerika ble bygd av innvandrere fra hele verden. Vi må hedre historien, ikke avvise den. Det starter med respektfull retorikk, og å signere innvandringsavtalen, skriver han på Twitter.

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

- Ufullkommen mann

Men det stopper ikke der heller. For tidligere CIA-direktør, John Brennan, har også tatt til tastaturet for å si hva han mener om drittland-kommentaren.

- Frihetsgudinnen, våre forfedre og generasjoner med riktig-tenkende amerikanere sørger over kveldens kommentarer fra Donald Trump. Han fortsetter å daglig demonstrere at han er en dypt ufullkommen mann.

En talsmann for Det hvite hus forteller at Donald Trump var opptatt da kommentaren ble offentliggjort. Presidenten mener imidlertid at kommentaren har blitt blåst ut av alle proporsjoner, skriver CNN.

Pressekontakt for Det hvite hus, Raj Shah, avviser ikke at kommentaren fant sted, men forsvarer Trump.

- Visse Washington-politikere velger å kjempe for utenlandske land, men Trump vil alltid kjempe for det amerikanske folket, sier hun ifølge AP.

Donald Trump har ikke rukket å forsvare seg ennå, men har tidligere svart på rasismebeskyldninger.

- Jeg er den minst rasistiske personen du har møtt, har han uttalt ved flere anledninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!