VEKKER STORM: Bosetter-kolonien Maale Adumim på den okkuperte Vestbredden. Israel vil nå fortsette å bygge ut ulovlige bosdettinger her for å knytte Maale Adumim til Jerusalem. Dette har vakt en storm av protester mot Israel i Europa. Foto: REUTERS / Scanpix / Ammar Awad
VEKKER STORM: Bosetter-kolonien Maale Adumim på den okkuperte Vestbredden. Israel vil nå fortsette å bygge ut ulovlige bosdettinger her for å knytte Maale Adumim til Jerusalem. Dette har vakt en storm av protester mot Israel i Europa. Foto: REUTERS / Scanpix / Ammar AwadVis mer

Kritikken hagler over Israel

Israel har fått en storm av kritikk i Europa, også fra Norge, for vedtaket om å bygge bosettinger for 3000 nybyggere øst for Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels ambassadører ble innkalt til utenriksdepartementene i London, Paris, Madrid, København og Stockholm i går - men ikke i Oslo - for å motta en kraftig protest mot Israels hevn etter FN-vedtaket om å gi Palestina status som observatørland.

Dele Vestbredden
Statsminister Benyamin Netanyahu vil bygge ut et område kalt E1 på okkupert område. E1 ligger mellom Øst-Jerusalem og den store bosetter-kolonien Maaleh Adumim, som ligger ved veien ned til Jeriko i Jordan-dalen. Dette vil dele Vestbredden i to og gjøre det umulig å skape en sammenhengende palestinsk stat på Vestbredden. Fra før av er palestinernes område delt i to, Vestbredden og Gaza.

- Norge er særlig kritisk til beslutningen om å gå videre med planleggingen for bygging i E1 øst for Jerusalem. Dersom E1 bygges som planlagt, vil Vestbredden bli delt i to, Jerusalem avskåret fra Vestbredden og en tostatsløsning umulig å gjennomføre på en meningsfull måte, sier Norges utenriksminister, Espen Barth Eide.

EU advarte
Israel holder også tilbake om lag 680 millioner i palestinske skatteinntekter. Før vedtaket i FNs Hovedforsamling ba USA ved utenriksminister Hillary Rodham Clinton Israel uttrykkelig om å ikke finne på noen hevntiltak mot palestinerne. Det samme gjorde EU.
- Israel har gjort nøyaktig de to tingene som EU ba Israel om å ikke gjøre, uttalte den konservative spanske utenriksministeren, José Manuel García Margallo.

Nå er det flere av Israels vanligvis beste venner som hisser seg opp. Det kan se ut som om Netanyahu og hans statsråder ikke har forstått hvor kraftig reaksjonene ville bli.

Truer
Tyskland har vært uvanlig hard i fordømmelsen. Men det er Frankrike og Storbritannia som er mest opprørte. Den britiske utenriksministeren, William Hague, truet med en «sterk reaksjon» dersom ikke Israel omgjør vedtaket.

- London er rasende, uttalte en europeisk diplomat til den israelske avisa Haaretz.

Ifølge Haaretz planla Frankrike og Storbritannia å kalle hjem sine ambassadører fra Tel Aviv i protest. Men utenriksdepartementet i Paris dempet dette inntrykket.

- Det finnes andre måter å uttrykke vår misnøye på, uttalte en fransk talsperson til nyhetsbyrået Reuters.
Men det er tydelig begge land ikke vil nøye seg bare med å fordømme. De vil handle.

«Skrinlegge»
Sverige og Danmark innkalte Israels ambassadører for å protestere. Russland kom også med en kraftig protest. Norge ville verken hjemkalle ambassadøren eller innkalle den israelske ambassadøren på teppet, sier utenriksminister Eide til NTB.

- Norge har gjentatte ganger understreket overfor både israelske og palestinske myndigheter at de har et ansvar for å handle i tråd med en tostatsløsning. De israelske beslutningene går i motsatt retning, og jeg ber nå den israelske regjeringen om å skrinlegge planene, sier Eide i en uttalelse fra Utenriksdepartementet.