Kritikken haglet etter Trumps kontroversielle elefant-forslag. Nå snur han brått

USAs president Donald Trump setter det kontroversielle lovforslaget om å legalisere import av elefant-trofeer på vent.

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne uka åpnet Donald Trump opp for at det skulle bli lov til å importere trofeer av elefanter som var lovlig skutt i Zimbabwe og Zambia til USA, men nå har planene fått en bråstopp.

Vil gjennomgå alle fakta

I en melding på Twitter skriver Trump at han vil sette forslaget på vent til «alle fakta er gjennomgått», og at han vil gå gjennom saken med innenriksminister Ryan Zinke.

Forbudet mot import av trofeer fra elefanter ble innført av Barack Obamas administrasjon i 2014. I dag er det kun lov til å innføre levninger av elefanter dersom føderale myndigheter slår fast at jakt i det store og hele vil gavne arten.

Onsdag meldte Trumps administrasjon at de vil heve dette forbudet fram til utgangen av 2018.

Opphevingen av forbudet ble begrunnet med at jakt på elefanter vil skaffe penger til miljøvernarbeid i lutfattige Zimbabwe, siden storviltjegere fra hele verden er villige til å betale mye for å få jakte der.

Sterk motstand

Forslaget har imidlertid møtt sterk motstand en rekke hold, særlig fra dyre- og miljøvernorganisasjoner.

- Elefanter og andre store dyr i Afrika er blodvaluta for terroristorganisasjoner, og de blir drept med en foruroligende hastighet. Å stoppe import handler ikke bare om å redde verdens mest majestetiske dyr for fremtiden, det handler om vår nasjonale sikkerhet, uttalte republikaneren Ed Royce etter at forslaget ble kjent, skriver The Telegraph.

Advokat Tanya Sanerib i organisasjonen Senter for biologisk mangfold, sier i en pressemelding at de er lettet over Trumps beslutning om å revurdere forslaget.

- Det er flott at det offentlige opprøret har tvunget Trump til å revurdere denne avskyelige beslutningen, men det kreves mer enn en Twitter-melding å stoppe troféjegere fra å slakte elefanter og løver. Vi trenger umiddelbare føderale tiltak for å reversere disse retningslinjene, skriver Sanerib i pressemeldingen.

Trumps to eldste sønner høstet for noen år siden kritikk etter å ha posert på bilder med en avskåret elefanthale etter en jakttur i Zimbabwe.

Presidenten lovet den gang å ta en alvorsprat med dem og hevdet at han selv «aldri har likt jakt».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer