Kritikken mot Algeries regjering vokser

Alger (NTB-AFP-Reuters): Algeries avvisende holdning til alle som ønsker å gjøre noe for å stanse massakrene, møter stadig sterkere kritikk - og mistanke om at myndighetene har noe å skjule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor følges de to norske diplomatene Odd Wibes og Kjell Østrems besøk i Algerie i helgen med internasjonal interesse. Vil Norge med sitt initiativ oppnå noe mer enn forgjengerne, som etter alt å dømme vendte hjem med uforrettet sak?

Odd Wibe er regionalrådgiver for Midtøsten i utenriksdepartement et og reiser på oppdrag av sin sjef, utenriksminister Knut Vollebæk. Han ledsages av Norges Tunisia-ambassadør, Kjell Østrem, som er sideakkreditert til Algerie. De to er ventet tilbake til Tunis mandag kveld. Wibe sa til NTB før avreisen at han ventet å bli møtt på embetsmannnivå.

Algeries ekstremt avvisende holdning til alle forsøk på engasjement utenfra, uansett hvor hensynsfullt det måtte være, møter stadig sterkere kritikk. En av de mest frittalende uttalelsene kom fra Irans utenriksminister, Khamal Karazzi, søndag. Mens EU bare underhånden har gitt utløp for sin frustrasjon over det mislykte tremannsbesøket sist uke, nøler Karazzi ikke med å ta bladet fra munnen:

Mistanke

- Verdens samvittighet lider under bølgen av massakrer i Algerie og verden vil gjerne gjøre noe for å stanse dem. Men dessverre betrakter regjeringen disse bestrebelsene som et forsøk på indre innblanding og svarer med å anklage de andre for å hjelpe drapsmennene, sa Kharazzi til nyhetsbyrået IRNA.

- En slik holdning nører bare opp under mistanken om at Algerie ikke ønsker at massakrene skal stanse, sa Kharazzi og oppfordret verden til ikke å gi opp.

Algerie brøt med Iran i 1993 under henvisning til at Iran støttet islamistene. Så sent som torsdag gjentok Algeries statsminister Ahmed Ouyahia beskyldningen.

- GIA et påfunn

Problemet for Algeries regjering er at spørsmålet om delaktighet snarere rettes mot den selv. Det vakte oppsikt da Algeries statsminister fra 1984-1988, Abdelhamid Brahimi i en redegjørelse for britiske parlamentarikere torsdag, sa at staten står bak terroren mot egen befolkning.

- Terroren er organisert av staten. Den mest ekstreme terrorgruppa, GIA, er en del av regjeringen. Den er oppfunnet av regjeringen, sa Brahimi til parlamentets menneskerettskomite.

Drepingen fortsetter

Imens fortsetter drapsbølgen uten opphold. Den siste meldingen gikk ut på at 20 var blitt drept og fire såret i Tiaret-provinsen i det vestlige Algerie. Natten før ble 11 bønder hogd ned i landsbyen Kaid Ben Larbi i Sidi Bel Abbes-provinsen, av en gruppe på 50 menn.

Avisen Liberte hadde en noe uvanlig melding: Geriljamedlemmer fra Den islamske redningshæren AIS, støtte sammen med soldater fra GIA i Chlef-regionen fredag og 12 skal ha blitt drept.

AIS er den militære fløyen av Den islamske redningsfronten, som erklærte ensidig våpenhvile i oktober i fjor.