- Kritikken mot meg er dypt urimelig

Lars Sponheim (44) tar seg nær av det når han blir kritisert. Og han verken forstår eller liker at han oppfattes som arrogant. Neste helg blir han gjenvalgt som Venstres partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Har du et samlet parti bak deg når du åpner landsmøtet neste helg?

- Ja, jeg har ikke noen grunn til å mene noe annet. Debatter om politiske saker og personer må man være forberedt på etter et valgresultat mange hadde ventet skulle bli bedre.

- Fornøyd med effekten da du harry-stemplet deler av befolkningen?

- Jeg er først og fremst forbauset over den enorme reaksjonen det utløste. Jeg mener jeg ikke uttalte meg nedsettende om personer, men forsøkte å bruke det som uttrykk for en atferd. Men det er visst blitt mitt lodd i livet at mine uttalelser blir strukket og tøyd og tatt ut av sin sammenheng.

- Det er da ikke dagligtale blant statsråder å prate om «talibanstyrt landbrukssamvirke» og kalle dagligvarebutikker for «sovjetbutikker»?

- Jeg beskyldes for å ha sagt også det første uttrykket du der refererer, men det er helt ukjent for meg.

På spissen

- Men du liker å sette ordene på spissen?

- Ja da. Som lektor ved Statens gartnerskole i Ulvik brukte jeg spissformuleringer som et pedagogisk virkemiddel. Men jeg har jo fått erfare at det er noe annet å spissformulere seg i et klasserom enn på den politiske arena.

- Du omtales stadig som arrogant. Bekymret?

- Ja, jeg liker det ikke og har problemer med å forstå det, men jeg må vel godta at noen oppfatter meg slik. Noen mener vel at fordi jeg er en sauebonde fra Vestlandet, bør jeg stå med lua i handa. Men det er ikke naturlig for meg.

- Fylkeslederen i Møre og Romsdal sier du bør stille din plass til disposisjon. I Akershus sier lokallagsledere at du bør gjenvelges for din siste periode, osv...

- Jeg er hard i klypa sjøl og må akseptere at det er ulike meninger om meg. Det er ikke unaturlig at det er spenninger i et parti i vår situasjon, og at det er ulike meninger om en såpass kontroversiell partileder som det jeg har vært i seks år, hvorav tre år i regjering.

- Hvor lenge har du tenkt å lede Venstre?

- Jeg skal ikke være der evig. Men jeg er bare 44 år og fortsatt full av energi. Jeg har masse krefter og etter hvert en betydelig politisk ballast. Men jeg er ikke så hardhudet at ikke persondebatten går innpå meg. Jeg synes dessuten mye av kritikken mot meg er dypt urimelig. Det som holder meg oppe, er troen på at jeg skal være med på å gjennomføre en varm, grønn og borgerlig politikk, for å bruke litt store ord. Jeg kritiseres for det også, men for meg er det helt klart at Venstre skal være på borgerlig side. Samtidig skal vi være et bolverk mot uakseptabel høyrepolitikk. Mange er stadig ute og stempler regjeringen som høyredreid, men denne regjeringens politikk går ikke lenger til høyre enn til Venstres program.

- Så du avviser Høyre light-stempelet på Venstre og at det knyttes til deg?

- Jeg ser at det er et visst grunnlag for den kritikken. Dens fundament ligger bl.a. i at jeg i min første stortingsperiode satt i finanskomiteen og at jeg er utdannet økonom. Men min inngang i politikken kom av et miljøengasjement og et ønske om å etablere et næringsliv miljøet kan leve med.

Over grensa

- Mange etterlyser et Venstre med en klarere sosial- og velferdsprofil?

- Jeg innser at vi kunne vært tydeligere der. Samtidig har vi en sosialminister som har et engasjement som er nær det jeg står for i Venstre.

- Hvordan skal Venstre bringes over sperregrensa igjen?

- For å klare det gjelder særlig tre kriterier: Miljø - gjennom bl.a. satsing på kollektivløsninger anført av Samferdselsdepartementet. Småbedriftspolitikk, inklusive distrikts- og landbrukspolitikk hvor mitt arbeid kommer inn. Og, Odd Einar Dørums innsats for trygghet og engasjement for enkeltmennesket.

LARS' LODD: Lars Sponheim mente ikke å være nedlatende da han i et intervju harry-stemplet nordmenn som drar på handletur til Sverige. - Jeg forøkte å bruke det som et uttrykk for en atferd, forklarer Venstre-lederen, som synes hans uttalelser strekkes, tøyes og tas ut av sin sammenheng. - Det er visst blitt mitt lodd i livet.