Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritikken øker mot Haitis president

Drapstrusler mot presidenten under minnestund for de døde etter jordskjelvet.

BER FOR DE DØDE: Mennesker ber under en seremoni for de døde i Port-au-Prince. Flere er kritiske til presidentens manglende tilstedeværelse etter jordskjelvet. FOTO: AP/Rodrigo
BER FOR DE DØDE: Mennesker ber under en seremoni for de døde i Port-au-Prince. Flere er kritiske til presidentens manglende tilstedeværelse etter jordskjelvet. FOTO: AP/Rodrigo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Menneskene i Haiti raser mot den manglende hjelpen fra presidenten etter at landet ble rammet av det dødelige jordskjelvet 12. januar.

- Vi skal drepe René Preval hvis han kommer hit, roper folkemassen under en seremoni for de døde ved en massegrav utenfor hovedstaden Port-au-Prince i går, melder AP.

Minst 150 000 mennesker skal ha mistet livet i jordskjelvkatastrofen opplyste landets helseminister, Alex Larsen, i forrige uke.

Ønsker ny presidentI takt med at dødstallene stiger, tar stadig flere til orde mot at presidenten ikke har gjort noe for å hjelpe ofrene og deres familier.

Mange har ønsket at den tidligere presidenten Jean-Bertrand Aristride skal bli gjeninnsatt.

- Preval har ikke gjort noen ting for dette landet eller for ofrene, sier Jean Delcius (54) til AP.

- Vi trenger noen nye som kan ta ansvar her. Hvis ikke det blir Aristride, må det bli noen andre kompetente, sier Delicus.

PRESIDENTPARET: Haitis president Renee Preval og hans kone Elisabeth Debrosse Preval ser på kisten til erkebiskop Alex Miot Serge, som omkom i jordskjelvet. Her under hans begravelse 23. januar. FOTO: AP/Gerald Herbert
PRESIDENTPARET: Haitis president Renee Preval og hans kone Elisabeth Debrosse Preval ser på kisten til erkebiskop Alex Miot Serge, som omkom i jordskjelvet. Her under hans begravelse 23. januar. FOTO: AP/Gerald Herbert Vis mer

- Må være tålmodigI forrige uke uttalte presidentfruen, Elisabeth Debrosse Preval, at folk må være tålmodige når det gjelder å vente på å få nødhjelp.

- Det er veldig vanskelig å tilfredsstille alle i en slik situasjon. Når katastrofen er så stor som dette, er det vanskelig å handle, sier Preval til BBC.

Da Dagbladet besøkte den haitianske hovedstaden etter jordskjelvet, møtte vi en kvinne med ni barn som var svært kritisk til regjeringen i Haiti.

- Jeg trenger hjelp nå, men ingen hjelper meg. Jeg har ikke mat eller vann å gi barna, sa Paulette Cantare (46) til Dagbladet.

- Regjeringen har ikke hjulpet oss. Vi har ikke en gang fått telt, sa en annen.

- Alle er et offer Presidentfruen presiserer at alle er et offer etter det som har skjedd.

FRUSTRASJON: FN-soldater fra Uruguay forsøker å holde ro og orden i hovedstaden Port-au-Prince under matutdeling i går. FOTO: AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
FRUSTRASJON: FN-soldater fra Uruguay forsøker å holde ro og orden i hovedstaden Port-au-Prince under matutdeling i går. FOTO: AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Vis mer

- Flere i vår stab har mistet sine, likevel har alle samlet seg og prøver å gjøre så godt de kan. Men jeg er enig, jeg forstår frustrasjonen, sier Elisabeth Debrosse Preval.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!