Kritikken øker: Ville ikke sertifiseres

Lenge før det kritiske tidspunktet for nød-oksygenet ble nådd i 13-tida, har kritikken begynt å komme mot både «Titan», ekspedisjonen og selskapet bak den spesielle ubåten.

I kjølvannet av saken om den savnede ubåten «Titan» har en seks måneder gammel reportasje tatt internett med storm. Video: CBS, AP. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det storstilte leteaksjonen etter Titan har pågått i flere dager, men ubåten er fortsatt ikke funnet.

Torsdag rundt klokka 13 var tidspunktet da den amerikanske kystvakta anslo at nød-oksygenet skulle ta slutt. Likevel fortsetter leteaksjonen - fortsatt med status som en redningsaksjon.

Men lenge før håpet skulle være ute for passasjerene, begynte kritikken å komme mot selskapet og «Titanic»-ekspedisjonen.

- De lærer mens de går, sier Mike Reiss, som reiste på Titan i fjor, til BBC.

Advarte

Flere eksperter har vært ute i medier verden over og uttalt at ekspedisjonen med ubåten er enormt risikabel. Deler av forklaringa er trykket ubåten må tåle på nesten 4000 meters dyp.

Flere har også trukket fram at ubåten lett mister kontakt med overflatefartøyet og at den kan gå seg vill, eller sette seg fast i vraket av «Titanic».

Blant bekymringene er hvorvidt «Titan» oppfylte den vanlige industrisikkerhetsstandarden.

Yrkesorganisasjonen Marine Technology Society består blant annet av havingeniører, teknologer og folk som underviser på feltet. Tirsdag publiserte New York Times et brev skrevet av denne gruppa allerede i 2018, der de uttrykte bekymring over utviklingen av «Titan» og de planlagte Titanic-ekspedisjonene OceanGate planla med ubåten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer