Joe Biden:

Kritikkstorm: - 10 000-kronersspørsmålet

Afghanistan-fiaskoen skader USAs president Joe Biden, men ekspertene er uenige om hvor mye og hvor lenge.

KRITISERER ETTERFØLGEREN: USAs forhenværende president, Donald Trump, avtalte tilbaketrekkingen fra Afghanistan, men kritiserer skarpt sin etterfølger Joe Biden for gjennomføringen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kritikken hagler over USAs president Joe Biden, etter at USA og Natos tilbaketrekking fra Afghanistan denne måneden endte i total fiasko. Mandag forlot siste amerikanske soldat landet.

Først tok islamistene i Taliban lynraskt makta. Så kostet et terrorangrep i hovedstaden Kabul torsdag minst 170 mennesker livet - blant disse 13 amerikanske soldater.

- Det ville aldri ha hendt om jeg var president, sa USAs forrige president Donald Trump i en videotale.

At han selv i 2020 skrev en avtale med Taliban om tilbaketrekking, ser ikke ut til å dempe ham.

«Det er på tide at Joe Biden går av i vanære», skrev Trump nylig.

- Titusenkroners-spørsmålet

Nå angripes Biden fra mange kanter, også fra sitt eget parti Demokratene og liberale kommentatorer i mediene.

TITUSENKRONERS-SPØRSMÅLET: - Det er jo titusenkroners-spørsmålet, sier USA-kjenner og professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen om hvor mye Joe Biden vil skades av Afghanistan-krisen. Her snakker Biden om Afghanistan i Det hvite hus for to uker siden. Foto: NTB
TITUSENKRONERS-SPØRSMÅLET: - Det er jo titusenkroners-spørsmålet, sier USA-kjenner og professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen om hvor mye Joe Biden vil skades av Afghanistan-krisen. Her snakker Biden om Afghanistan i Det hvite hus for to uker siden. Foto: NTB Vis mer

USA-kjenner og Civita-rådgiver Eirik Løkke synes kritikken er fortjent.

- At det ikke var så lurt trekke ut soldatene før de hadde evakuert, må man ikke være et militærfaglig geni for å skjønne, sier Løkke til Dagbladet.

At Afghanistan-fiaskoen skader Bidens hjemlige popularitet, er få eksperter i tvil om. Hvor mye og hvor lenge, er de derimot uenige om.

- Det er jo titusenkroners-spørsmålet, sier USA-kjenner og professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU da Dagbladet spør.

- Fornuft ikke avgjørende

Statsvitenskap-professoren slår først fast at det er et stort prestisjetap å ha tapt denne krigen. Så konkluderer han:

- Dette bidrar til å svekke demokratenes sjanser i mellomvalget [i 2022, red. anm.], og Bidens gjenvalg hvis han stiller.

- Men hvilken troverdighet har Republikanerne og Trump med sin kritikk, når det var de som startet både krigen og tilbaketrekkingen?

- I VANÆRE: «Det er på tide at Joe Biden går av i vanære», skrev tidligere president Donald Trump nylig. Her i Texas i juni i år. Foto: AFP/NTB
- I VANÆRE: «Det er på tide at Joe Biden går av i vanære», skrev tidligere president Donald Trump nylig. Her i Texas i juni i år. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Blant akademikere er det et godt spørsmål. De har jo ingen troverdighet. Men i den amerikanske befolkningen er ikke argumenter som er drevet av fornuft avgjørende for valget, men politisk retorikk og emosjoner. Da snakker vi om folk flest, sier Knutsen.

- Handler ikke om fakta

- Republikanerne vil gjøre alt for å sverte Biden, og da spiller rasjonelle argumenter veldig liten rolle, fullfører han.

Som eksempel nevner han tidligere president George W. Bush' kampanje, som til tross for at Bush unngikk Vietnam-tjeneste, greide å så tvil om krigsinnsatsen til motkandidaten i 2004, Vietnam-helten John Kelly.

KATASTROFE I AFGHANISTAN: 26. august i år ble minst 170 drept i et selvmordsangrep ved flyplassen i hovedstaden Kabul som IS har tatt ansvaret for, deriblant 13 amerikanske soldater. Bildet er tatt dagen etter angrepet. Foto: Wakil Kohsar / AFP / NTB
KATASTROFE I AFGHANISTAN: 26. august i år ble minst 170 drept i et selvmordsangrep ved flyplassen i hovedstaden Kabul som IS har tatt ansvaret for, deriblant 13 amerikanske soldater. Bildet er tatt dagen etter angrepet. Foto: Wakil Kohsar / AFP / NTB Vis mer

- Dette er retorikk som ikke har noe med fakta å gjøre, forklarer Knutsen.

Knutsens professorkollega Seth Masket ved Universitetet i Denver har et annet syn.

- Ekstreme tilfeller

«President Joe Bidens kritikere ser ut til å lukte blod», skriver Masket på nettstedet Politico.

Han spør: «Hvor bekymret bør Biden være?», og svarer: «Ikke så mye.»

Det begrunner han med at valg i USA for det meste avgjøres av økonomien, og sjelden av utenrikspolitikk.

Selv om Korea- og Vietnam-krigene kan ha hindret gjenvalg for Harry Truman og Lyndon Johnson i henholdsvis 1952 og 1968 - begge trakk seg fra å stille - mener Masket at dette er unntakene.

«Utover slike ekstreme tilfeller, er det vanskelig å finne mye påvirkning av utenrikspolitikk på valg», skriver han.

- Vil feies under teppet

Også professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen tror andre spørsmål blir viktigere enn Afghanistan, både i mellomvalget neste år og ved neste presidentvalg - som håndteringen av corona-pandemien.

TIPS TIL BIDEN: - Han bør begrunne tilbaketrekkingen så godt som mulig, og fokusere på at det var noe som alle amerikanerne støttet, og på at nå kommer soldatene hjem, er Civita-rådgiver Eirik Løkkes råd til Joe Biden. Foto: Civita
TIPS TIL BIDEN: - Han bør begrunne tilbaketrekkingen så godt som mulig, og fokusere på at det var noe som alle amerikanerne støttet, og på at nå kommer soldatene hjem, er Civita-rådgiver Eirik Løkkes råd til Joe Biden. Foto: Civita Vis mer

For å bevare sin hjemlige popularitet, tror han at Biden vil snakke så lite som mulig om Afghanistan.

- Han vil rose de militære for sin innsats, men feie Afghanistan-konflikten under teppet, sier Knutsen.

Det synes Civitas Eirik Løkke er en dårlig strategi:

- Han bør begrunne tilbaketrekkingen så godt som mulig, og fokusere på at det var noe som alle amerikanerne støttet, og på at nå kommer soldatene hjem, sier Løkke til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer