Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer Brende for å danse etter Obamas pipe

Frp-veteran Carl I. Hagen angriper norsk Russland-politikk, og ber Norge gå i bresjen for å oppheve de vestlige sanksjonene mot landet. 

PUTIN ER SMART: Carl I. Hagen er kritisk til Obama, men også den norske utenriksministeren Børge Brende (H). 
PUTIN ER SMART: Carl I. Hagen er kritisk til Obama, men også den norske utenriksministeren Børge Brende (H).  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtroppende USA-president Barack Obamas avgjørelse om å utvise 35 russiske diplomater har vakt oppsikt også i Norge de siste to døgnene.

En av dem som har reagert er utenriksminister Børge Brende (H), som har uttalt til NRK at han skjønner at USA må innføre sanksjoner.

– Vi i Europa må også stå opp mot den type angrep. Vi kan ikke ha en situasjon hvor man får land som blander seg inn og blant annet offentliggjør eposter man egentlig ikke har tilgang til for å svekke en kandidat og fremme en annen, sa Brende til NRK i går.

Det får Frp-nestor Carl I. Hagen til å rynke panna.

Han mener Obamas avgjørelse om å kaste ut russiske diplomater fra USA ikke er annet enn en «smålig »snubletråd for å ødelegge for Donald Trump, som overtar som president om knappe tre uker.

Nå angriper han norsk Russlands-politikk og norsk utenriksminister og Trump-kritiker Børge Brende (H), som han mener er for ettergivende for Obama-administrasjonen.

Mener Brende er for internasjonal

- Norge er mest tjent med et godt samarbeidsforhold med Russland og det at vi lar oss presse av enkelte i Amerika til å ødelegge et godt forhold til Russland er uklokt. Vi er tjent med et godt naboskap med Russland. Det er Norge som er nabo med Russland, ikke Amerika, sier Hagen til Dagbladet.

Den profilerte Frp-politikeren mener Brende er for ettergivende for Obama-administrasjonen, og at utenriksministeren fra Høyre ikke har tatt innover seg Donald Trumps ønske om å bedre forholdet til Russland.

Og påpeker at det så langt heller ikke er lagt fram bevis for at Russland står bak den påståtte hackingen av USA-valgkampen.

Russland og president Vladimir Putin har blånektet for anklagene - noe som får Hagen til å trekke parallellen til feilvurderingene amerikansk etteretning gjorde i forkant av invasjonen av Irak i 2003, som til dels ble begrunnet med påstanden om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Brende burde vært mye mer vennligsinnet overfor Russland, samtidig som han burde understreket vårt gode forhold til USA, og at Norges interesser er mest tjent med et godt forhold til Russland. Han burde også forholdt seg til at det er langt viktigere med et godt forhold til Donald Trumps nye administrasjon enn til Obamas gamle, sier Hagen, som selv er uttalt Trump-supporter.

- Bør gå i bresjen

Han mener Norge nå bør gå i bresjen for å oppheve de vestlige sanksjonene mot Russland, som ble innført som følge av Russlands annektering av Krim.

De innebærer blant annet begrensninger i handelen mellom Norge og Russland.

Hagen anklager Brende for å være for internasjonal i stedet for å jobbe for en utenrikspolitikk til det beste i Norge.

- Jeg synes Brende i større grad burde være interessert i Norges interesser i stedet for å være en internasjonal aktør som snakker om de internasjonale greiene uavhengig av at han faktisk er Norges utenriksminister, sier Hagen, som først ytret synspunktet i et innlegg på sin offisielle facebookside.

Hovedargumentet er at Hagen mener sanksjonene mot Russland ikke har virket, ettersom Putin fortsatt ikke har firet på politikken.

Han viser til at Kåre Willochs i et stort VG-intervju i romjula også angrep sanksjonene og ba om mer forståelse for Russland.

- Hadde våre sanksjoner hjulpet på situasjonen i Ukraina kunne det vært noe i det, men det har aldri hjulpet, har aldri hatt noen innvirkning, og skader alle parter. Når voksne folk har kommet seg ut i en skikkelig krangel, må alle parter til slutt si at «dette har ikke noe for seg» sier Hagen.

- Alle ønsker normalisering

Dagbladet har både fredag og lørdag forsøkt å få en kommentar fra utenriksminister Børge Brende (H) på kritikken, men har ikke lyktes.

- UD har ingen kommentarer til Hagens utenrikspolitiske betraktninger, svarer pressetalsperson Guri Solberg til slutt i en sms til Dagbladet.

Parlamentarisk leder Tom Harald Nesvik i Frp er like forsiktig.

Han sier han ikke vil kommentere Hagens synspunkter fordi han «ikke driver en politisk diskusjon ut fra hva folk skriver på facebooksiden sin», og fordi han ikke selv har lest facebookinnlegget hvor Hagen selv setter ord på meningene sine.

På generelt grunnlag sier Nesvik at norsk utenrikspolitikk alltid må ha som utgangspunkt å gagne norske interesser og at det er veldig viktig med et godt forhold til Russland.

Han påpeker at Norge samarbeider med Russland på mange områder, som fiskeriforvaltning, olje og gass i Barentshavet, og nordområdepolitikk.

- Alle ønsker et så normalisert forhold som mulig med Russland, og det jobber vi med hver dag, men Norge kan samtidig ikke gå ensidig ut å si at vi vil fjerne sanksjonene med Russland. Dette er noe man jobber samme med internasjonalt, og det er viktig at man også fra et internasjonalt hosld viser at land ikke bare kan ta seg til rette, sier Nesvik, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for Frp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media