KRITISERES: Det har de siste dagene vært kraftige opprør på norske ventemottak. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KRITISERES: Det har de siste dagene vært kraftige opprør på norske ventemottak. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Kritiserer dagens ventemottaksordning

Ventemottakene har ikke fungert etter planen, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ventemottakene skulle bidra til at flere asylsøkere med avslag reiste hjem. En ny rapport viser at de ikke har virket etter planen.

Ved å gjøre det mindre attraktivt å bo i Norge gjennom svært nøkterne boforhold skulle ventemottakene motivere til retur til hjemlandet.

Rapporten fra NTNU, som er laget på oppdrag fra Justis- og politidepartementet, viser at den nøkterne standarden heller bidrar til at tilbudet ikke benyttes. I dag bor kun en liten andel av avviste asylsøkere i slike mottak.

I stedet virker mottakene passiviserende, samt at de bidrar til asosial atferd, rusmisbruk og konflikter. Konklusjonen i rapporten «Avviste asylsøkere og ventemottaksordningen» er at ordningen spiller liten rolle i returarbeidet. Økningen i returtallene den siste tiden skyldes andre faktorer enn ventemottakene.

Rapporten anbefaler at dagens ventemottaksordning utvides og endres. Den bør i større grad legge vekt på returrettede aktiviteter i det forskerne kaller «utreisesentre».

Forskerne mener det er vanskelig å gi entydige råd om hvilke endringer som bør gjøres. De anbefaler likevel utvidelse av kompetansehevende returrettede tilbud, avskaffing av kantine og innføring av reduserte basisutbetalinger, samt flere retursamtaler.

(NTB)