PRESENTERES I DAG: Her ankommer statsminister Erna Solberg (H) Slottet for å avholde ekstraordinært statsråd. Om kort tid vil hun presentere sin nye, utvidede regjering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESENTERES I DAG: Her ankommer statsminister Erna Solberg (H) Slottet for å avholde ekstraordinært statsråd. Om kort tid vil hun presentere sin nye, utvidede regjering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kritiserer Ernas «historisk store» regjering

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener 22 statsråder er for mye.

SE TV NÅ: Hele regjeringen kommer ut på Slottsplassen, etter ekstraordinært statsråd på Slottet. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Erna Solbergs utvidede regjering vil få 22 medlemmer, hvis alle lekkasjene stemmer.

Det er en utvidelse på to poster fra i dag.

Ut fra lekkasjene skal regjeringen opprette en digitaliseringsminister for første gang.

Posten, som blir lagt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, skal bekles av Nikolai Astrup (H).

I tillegg deles justisdepartementet angivelig i to. justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) blir værende, men med en noe redusert portefølje. Ingvil Smines Tybring-Gjedde overtar ansvaret for beredskapsarbeid, samfunnssikkerhet og polaravdelingen i Justisdepartementet, bekrefter partikilder overfor Dagbladet.

Får kritikk

- Har det noen gang tidligere i moderne tid eksistert en regjering med 22 medlemmer? Spør parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad på Twitter.

Hun får svar av Kjell Magne Bondevik.

- Ikke som jeg vet. 22 er for mye, dette har med effektivitet i regjeringsarbeidet å gjøre, skriver han.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få tak i Bondevik, men at dette skal være det høyeste antallet statsråder ser ut til å holde stand.

- Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært flere, sier statsviter og historiker Trond Nordby.

Ut fra den oversikten på regjeringens egne sider, holder også teorien om at regjeringen er historisk stor.

- Det henger ikke på greip med lovnadene til Solberg om å få færre statsråder og effektivisere, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til NTB, og ber Solberg svare på hva utvidelsen koste.

Frp krevde sju

Etter det Dagbladet erfarer, var det svært viktig for Frp at innlemmelsen av KrF i regjeringen ikke svekket partiets gjennomslagskraft eller relative størrelse ved maktens tinde.

Partiet var derfor ikke villige til å gi fra seg én eneste statsråd for å gjøre plass til KrF ved kongens bord, ifølge partikilder.

Høyre skal gi fra seg en statsrådspost, ifølge lekkasjene. Dette har til gjengjeld utløst en annen type kritikk:

Trøndelag Høyre har latt seg provosere av at det ikke vil være noen trøndere i den nye regjeringen etter at Linda Hofstad Helleland etter alt og dømme går ut.

- Ser bare deler av Norge

- Dette viser at det er en regjering bare for deler av Norge, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Her er det 15 statsråder fra 4 fylker. Det er ni fylker uten en eneste statsråd. Gjennom hele Solberg-regjeringen har det ikke vært en eneste statsråd fra Hedmark og Oppland. Og det samtidig som det har vært et rekordhøyt antall statsråder. Det er en utrolig skjevfordeling, mener Vedum.

Han mener dette er avslørende for Solberg-regjeringen:

- At det er rekordhøyt, handler om å løse interne samarbeidsproblemer. Det blir et symbol. De snakker om at man skal effektivisere, men når det gjelder dem selv, bare utvider de.