Snøskredet på Gaustatoppen:

Kritiserer farevarselet: - Ikke kjør nå!

Kjentmannen som bisto politiet med å kartlegge raset på Gaustatoppen, mener snøskredvarselet for Vest-Telemark undervurderte farene.

SKREDET GÅR: Her går skredet på Gaustatoppen. Video: Erik Seeck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Siste: Politiet har i 19.15-tida valgt å avslutte lete- og redningsaksjonen på Gaustatoppen. Politiet forteller til Dagbladet at de ikke har noen indikasjoner på at personer kan være tatt av snøskredet.

Da politiet fikk melding om skredet på Gaustatoppen lørdag ettermiddag, fikk kjentmann og guide Torgeir Urdal en telefon fra politiet.

Han var på tur opp fjellet med skikjørere som hadde leid ham inn.

- Vi skulle gå en fin og rolig tur opp og kose oss i sola med en kanelbolle. Det blei litt annerledes, sier Urdal til Dagbladet.

SKREDENE: Dette bildet viser hvordan to skred på østsida av Gaustatoppen har lagt seg. Foto: Trond Flesaker
SKREDENE: Dette bildet viser hvordan to skred på østsida av Gaustatoppen har lagt seg. Foto: Trond Flesaker Vis mer

Cirka 250 meter langt

Lørdag kveld pågår det en massiv lete- og redningsaksjon på Gaustatoppen etter at stort skred gikk i renne ni. Politiet anslår at skredet lavinehunder nå søker i, er cirka 50 meter bredt og 250 meter langt.

Kjentmannen Urdal mener det i alle fall er 250 meter langt, kanskje lengre.

Politiet vet ikke om noen er blitt tatt av skredet, og da politiet skulle kartlegge skredet i begynnelsen, ringte de Urdal. Han var allerede på toppen.

- Jeg gikk bortover langs eggen og over det høyeste punktet da jeg så tunga. Den var veldig lang. Da sa jeg klart ifra til politimannen at jeg så skispor som gikk inn i skredet, men også at jeg ikke kunne si om de var fra i dag. Fra mitt ståsted så jeg ingen spor ut av skredet, sier Urdal til Dagbladet.

- Overhengende rasfare

Han forteller at det har gått flere skred på Gaustatoppen den siste uka.

- Det begynte på torsdag. Da gikk det først et skred i renne nummer seks. Det har også gått et lite skred i renne nummer sju. Tidligere i dag gikk det et ras i renne nummer fem, og det store skredet gikk i renne nummer ni, sier Urdal.

Det er 14 såkalte renner på østsida av Gaustatoppen.

- Rasfaren er rimelig overhengende, sier Urdal.

Han er helt klar i sine råd til de som har tenkt å gå topptur på Gaustatoppen.

- Ikke kjør i rennene på østsida!

AKSJON: Hjelpemannskaper i aksjon ved Gaustatoppen der det gikk et større skred lørdag ettermiddag. Foto: Telemark Røde Kors Hjelpekorps / NTB
AKSJON: Hjelpemannskaper i aksjon ved Gaustatoppen der det gikk et større skred lørdag ettermiddag. Foto: Telemark Røde Kors Hjelpekorps / NTB Vis mer

- For lavt

Skredvarslingstjenesten Varsom.no har meldt faregrad to i Vest-Telemark. Det er det nest laveste nivået, og står for «moderat fare». Det er i alt fem grader, hvor én er det laveste og fem er det høyeste.

Urdal mener Varsom.nos faregrad undervurderer forholdene på Gaustatoppen nå.

- Faregrad to er for lavt. I dag har det blitt mye varmere, og når det blir varmere, blir snøen tyngre. Kjører du på det i dag, så kommer raset, sier Urdal.

Politiet ber dem som har vært i skredområdet mellom 13.30 og 15.00, om å ta kontakt på telefon 400 20 152. De ber også personer som har opplysninger om noen som kan være savnet, om å ta kontakt.

Var på tur

Rjukan-mannen Agnar Nagelsaker var på topptur til Gaustatoppen tidligere lørdag.

- Da vi var på vei tilbake, så vi et skred som gikk fra en av rennene, sier Nagelsaker til Dagbladet.

Han forteller at sola har stått på i hele dag, og at mange har gjort som ham og gått topptur med randonee-ski i dag.

- Det har vært en fantastisk dag. Alle vi har møtt har vært glade og fornøyde, men nå er jeg redd for at dagen er snudd fullstendig på hodet, sier Nagelsaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer