Kritiserer globaliseringen

Ledere fra verdens fattige land kritiserer globaliseringen i harde ordelag på verdenskonferansen i Davos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Globaliseringen har til nå vært som en enveiskjørt gate til mer velstand for nord, var budskapet til ledere fra verdens sørlige halvdel.

- De negative reaksjonene på globaliseringen er fullt forståelige, sa Tanzanias president Benjamin Mkapa på Verdens økonomiske forum som åpnet i går.

- Mennesker kan bare bli overbevist om at globalisering er et gode hvis de ser fordelene, men i Afrika opplever folk at det betyr en enda større kløft og mer sosial nød. Globalisering er en hån mot at vi lever i én verden, sa han.

Miljø og innvandring

Den indiske finansministeren Yashwant Sinah uttalte at globalisering blir innført i en verden som i utgangspunktet har store forskjeller. Han pekte ut to områder hvor nord nyter godt av dagens tilstand: Miljø- og innvandrerpolitikken.

Mens nord bruker miljøpolitikken til å hindre utvikling i sør, blir lover om innvandring brukt slik at nord sikrer seg de best kvalifiserte fagfolkene fra utviklingsland.

Den brasilianske landbruksministeren angrep jordbrukspolitikken som et område hvor nord forsøker å styre sør etter sine egne behov.

- Fri handel innen jordbruk er nødvendig for at utviklingsland kan dra fordeler av globaliseringen, sa han og brukte sitt eget land som eksempel: - Vi har milliarder av dollar i handelsunderskudd fordi vi ikke får lov å selge til industriland, sa han. Samtidig anklaget han Washington, Tokyo og Brussel for å bruke milliarder av dollar på å subsidiere eget jordbruk.

Emiren av Qatar, Sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani kom med et spesielt budskap til de 3000 deltakerne på konferansen:

- Mer enn en milliard muslimer insisterer på at globalisering skal bringe mennesker sammen, ikke splitte dem. Men problemet er at globaliseringen til nå har konsentrert seg om å bygge institusjoner framfor verdier, sa han.

(NTB)