Kritiserer grådige professorer

Direktør i Forskningsrådet, Kari Kveseth, kritiserer sterkt at professorer bruker professortittelen til å drive sin egen lille bedrift fra universitetskontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Professorer håver inn store summer på private oppdrag som de benytter arbeidstida til å utføre.

- Nå må det bli en kontroll med denne virksomheten, som ikke er registrert noen steder, sier Kveseth til Dagbladet.

Uryddig

Som direktør i Norges forskningsråd har hun unik kunnskap om hvordan universitetssystemet fungerer. Etter hennes mening er det langt mer uryddig at professorer kan drive med sine privatoppdrag kanalisert gjennom private selskaper, enn at vitenskapelig personell jobber for forskningsinstitutter.

- Dette er mye mer alvorlig fordi virksomheten ikke bringes inn i universitetets systemer. Universitetet får lite igjen for denne virksomheten, den eneste som tjener på det, er professoren selv, sier hun.
- Alle vet at det er slik, men omfanget varierer fra miljø til miljø, sier Kveseth.

I går skrev Dagbladet at vitenskapelig personale ved Norges teknisk-naturvitenskapelige høyskole, NTNU, jobber for Sintef i sin egen arbeidstid og hever dobbel lønn. Kari Kveset bekrefter i dag overfor Dagbladet at det finnes personer ved NTNU som jobber 100 prosent for Sintef samtidig som de hever full lønn ved NTNU. Dette mener Kveseth kan være problematisk dersom det går ut over universitetet, men hun tror samarbeidet ofte kommer begge parter til gode.

Stor frihet

Det samme vil hun ikke si om professorene som benytter seg av sin professortittel til å få private konsulent- og forskeroppdrag.
- Forskere har jo stor frihet til å bruke tida si slik de mener er riktig. Det blir feil når man tar vesentlige oppdrag som utføres i forskertida, kanalisert gjennom private selskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer