Kritiserer Israels angrep på Syria

Flere land kritiserer Israels luftangrep på mål i Syria, og etter påtrykk fra Syria tar FNs sikkerhetsråd opp saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet kom bare tolv timer etter at 19 personer ble drept i et angrep fra en selvmordsbomber i byen Haifa nord i Israel.

De israelske krigsflyene angrep det Israel hevder er en treningsleir for militante palestinske grupper i Syria. Israelske myndigheter advarer samtidig om at det kan komme flere angrep mot mål i nabolandet.

Syria kaller angrepet «en alvorlig opptrapping» av spenningen i Midtøsten, og FNs sikkerhetsråd ble innkalt til hastemøte søndag kveld for å behandle saken. Syria ber Sikkerhetsrådet fordømme det israelske angrepet.

- Brudd på folkeretten

Frankrike mener det israelske angrepet er «et uakseptabelt brudd på folkeretten». Landet mener statene i Midtøsten har et særdeles viktig ansvar for å hindre at situasjonen destabiliseres ytterligere, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Storbritannia, USAs viktigste allierte, mener Israel har rett til å forsvare seg, men ber likevel Israel om å beherske seg.

- Israel har selvsagt rett til å handle for å beskytte seg mot terrorangrep, men disse handlingene må være innenfor folkeretten, sier en talsmann for utenriksdepartementet.

Han vil imidlertid ikke si om britene oppfatter angrepet natt til søndag som et brudd på folkeretten.

- Aggresjon mot broderland

Egypt president Hosni Mubarak og den tyske statsministeren Gerhard Schröder kritiserte under en felles pressekonferanse i Kairo det israelske angrepet.

Mubarak kaller angrepet «aggresjon mot et broderland», mens Schröder mener hendelsen vil komplisere arbeidet med å komme fram til en fredsløsning i regionen.

- Fredsbestrebelser blir mer kompliserte når suvereniteten til et land blir krenket. Dette er grunnen til at hendelsen i Syria ikke er akseptabel, sa Schröder.

Syrias naboland Jordan fordømmer angrepet.

- Et angrep på et arabisk broderland vil skyve hele regionen inn i en vedvarende voldsspiral, mener Jordans utenriksminister Marwan al-Muasher.

Den arabiske liga skulle møtes søndag kveld for å diskutere hendelsen, opplyste organisasjonens generalsekretær Amr Moussa, som beskrev angrepet som statsterrorisme.

- Sponser terrorisme

En talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon gjentok søndag anklagen at Syria støtter terrorister som angriper Israel.

- Dersom Syria fortsetter å være delaktige i forbrytelsene til terrororganisasjoner som forbereder anti-israelske angrep, kan Israel komme til å gå til nye angrep, sa Raanan Gissin.

Den ytterliggående palestinske bevegelsen Islamsk hellig krig tok på seg skylden for selvmordsaksjonen i Haifa lørdag, og Israel mener denne organisasjonen er blant dem som mottar støtte fra Syria.

- Islamsk hellig krig, som andre terrororganisasjoner, nyter godt av støtten fra andre land i regionen, først og fremst Iran og Syria. Syria er et land som støtter terror og hele tiden forsøker å sabotere ethvert forsøk på å oppnå ro og stabilitet i området, het det i en kunngjøring fra Israels hær.

Det er trolig første gang siden den israelske invasjonen av Libanon i 1982 at israelske styrker angriper mål dypt inne i syrisk territorium.

To såret

To personer, begge leirvakter, ble såret i det israelske angrepet mot den palestinske leiren.

- To menn ble lettere såret. De er leirvakter, sier en palestinsk talsmann til nyhetsbyrået Reuters. Han krever å få være anonym.

Israel hevder leiren blir brukt av de ytterliggående palestinske organisasjonene Islamsk hellig krig og Hamas, men førstnevnte avviser blankt at de har «kjempende» medlemmer i Syria.

- Islamsk hellig krig har ingen kjempende utenfor de palestinske områdene, sa organisasjonens talsmann i Beirut, Abu Imad al-Rifaei, til fjernsynskanalen Al-Jazeera søndag.

(NTB-Reuters-AFP)

Truer med nye angrep