Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islamsk Råd kalt inn på teppet til kulturministeren

Kritiserer kulturministeren etter niqab-bråk: - Uproft

Islamsk Råd mener diskusjonen om ansettelsen av Leyla Hasic (32) er dårlig håndtert av sentrale politikere. 

DIREKTE: Islamsk Råd er innkalt til møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland, og møtte pressen ved Kulturdepartementet. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
KRITISK: Styreleder i Islamsk Råd Norge, Zaeem Shaukat, mener saken er uproft håndtert av kulturminister Helleland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KRITISK: Styreleder i Islamsk Råd Norge, Zaeem Shaukat, mener saken er uproft håndtert av kulturminister Helleland. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag formiddag var representanter fra Islamsk Råd Norge i et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Begrunnelsen var ansettelsen av den niqabkledde kvinnen Leyla Hasic (32).

Da det i forrige uke ble kjent at hun var ansatt som administrasjonsmedarbeider i Islamsk Råd, satte det sinnene i kok hos en rekke kjente personer, inkludert politikere.

Blant dem som har kritisert ansettelsen var kulturministeren selv.

«Islamsk Råd Norge sier selv de har som formål å være brobygger og dialogpartner. Organisasjonen skal skape gjensidig forståelse og respekt for muslimer og ikke-muslimer i Norge. Når Islamsk Råd tillater at de ansatte bruker niqab kan det komme i veien for de gode formålene. Det vil skape større avstand og mindre forståelse.», skrev kulturministeren om saken på sin facebookside.

Deretter kalte hun organisasjonen inn på teppet for å «høre deres vurdering av den alvorlige situasjonen de har satt seg i».

Kritisk

Islamsk Råd synes ikke noe om kritikken - som de mener kommer på feilaktig grunnlag.

- Jeg kan ikke si noe mer enn at jeg synes det ser veldig uproft ut, sier styreleder styreleder Zaeem Skaukat i Islamsk Råd Norge til Dagbladet.

Han sier organisasjonen gjerne skulle tatt diskusjonen direkte med kulturministeren i stedet for gjennom avisene.

Kulturdepartementet har nemlig bevilget 484 000 kroner til IRN for å kunne ansette en ny person i organisasjonen.

Det er kommet krav fra flere hold om at departementet må trekke støtten til Islamsk Råd, og Helleland har selv kritisert ansettelsen av 32-årige Hasic.

- Jeg har innkalt IRN til et møte for å høre deres vurdering av den alvorlige situasjonen de har satt seg selv i, sa kulturministeren til NTB i forrige uke.

Kritiserer mediene

Islamsk Råd i Norge tar avstand fra kritikken, som de mener er basert på feilaktig grunnlag.

KREVER REDEGJØRELSE:   Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha en forklaring fra Islamsk Råd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KREVER REDEGJØRELSE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ha en forklaring fra Islamsk Råd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

På en pressekonferanse tirsdag formiddag understreket de at Hasic ikke skal være islamsk råd sitt fjes utad, slik flere medier skrev da nyheten ble kjent.

Leyla Hasic skal tvert i mot jobbe på kontoret med internkommunikasjon og støtte opp under rådets arbeid.

-Rollen er blitt tildelt henne av mediene, og ikke av Islamsk Råd Norge, sa generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd på pressekonferansen.

Han sier han forstår at nikab er et omdiskutert tema, men mener det ville være diskriminering av IRN å ikke gi den best kvalifiserte søkeren.

- Vi kan ikke som organisasjon diskriminere en person ut fra hva slags klær hun går med, sa Afsar på pressekonferansen.

Kritisk til politiker-uttalelser

IRN la ikke skjul på at de er kritisk til måten enkelte politikere har uttalt seg om saken, som de mener har gått på feilaktig grunnlag.

SPENT: Diriye Abdrahman fra Islamsk Råd Norge før møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland  (H).  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPENT: Diriye Abdrahman fra Islamsk Råd Norge før møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Blant dem som har uttalt seg kritisk er Frps Mazyar Keshvari, og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) selv.

REDEGJØR: Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar på vei in ti møtet med kulturminister Linda Hofstad Hellelands kontor fo rå redegjøre for om Islamsk Råd oppfyller kravene til statsstøtte med bakgrunn i den situasjonen organisasjonen har satt seg i  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REDEGJØR: Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar på vei in ti møtet med kulturminister Linda Hofstad Hellelands kontor fo rå redegjøre for om Islamsk Råd oppfyller kravene til statsstøtte med bakgrunn i den situasjonen organisasjonen har satt seg i Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

«Islamsk Råd Norge sier selv de har som formål å være brobygger og dialogpartner. Organisasjonen skal skape gjensidig forståelse og respekt for muslimer og ikke-muslimer i Norge. Når Islamsk Råd tillater at de ansatte bruker niqab kan det komme i veien for de gode formålene. Det vil skape større avstand og mindre forståelse.», skrev kulturministeren om saken på sin facebookside.

- Det store paradokset er at politikerne, med Helleland i spissen, med sine utspill basert på feil premisser, bidrar til det motsatte av det som var hensikten for tildelingen, sa advokat Are Aurlien, som er advokat for styret i Islamsk Råd i Norge på pressekonferansen.

De mener de ikke har brutt forutsetningene for statsstøtte med ansettelsen.

- Islamsk Råd i Norge har ikke på noen måte brutt forutsetningen for utbetaling av statsstøtte og ønsker nå å gå i en konstruktiv dialog for at støtten kan bli opprettholdt, sa Aurlien.

Ifølge Islamsk Råd kom det lite konkret ut av møtet de hadde med kulturministeren i dag, som beskrives som et møte med en «uklar agenda».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media