Corona:

Kritiserer Oslo for massetesting: - Bekymret

Ordfører i Trondheim Rita Ottervik (A) reagerer på Oslos beslutning om å masseteste skoleelever. Hun er bekymret for at det ikke skal være nok tester til Trondheim kommune og til resten av landet.

BEKYMRET: Etter et høyt smittetrykk i kommunen har Trondheim kommune besluttet å gjenninføre munnbindpåbud og andre coronatiltak. Nå er hun bekymret for om kommunen har nok coronatester. Foto: Ole Martin Wold / NTB
BEKYMRET: Etter et høyt smittetrykk i kommunen har Trondheim kommune besluttet å gjenninføre munnbindpåbud og andre coronatiltak. Nå er hun bekymret for om kommunen har nok coronatester. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Etter svært høye smittetall i en lengre periode i Trondheim, har formannskapet i kommunen nå vedtatt å innføre nye coronatiltak i byen.

Det ble vedtatt munnbindpåbud i drosjer og på kollektivtrafikk, dersom man ikke kan holde én meters avstand.

I tillegg anbefales munnbind i butikker, kjøpesentre, frisører, hudpleiesalonger og liknende tjenester. Trafikklysmodellen innføres i skolen igjen.

Det siste døgnet er det registrert 163 smittetilfeller i Trondheim. Smitterekorden ble satt 3. november, da det var 218 nye smittetilfeller.

De nye tiltakene gjelder til og med 23. november.

- Hadde testmangel

Tirsdag gikk også Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ut med at man i Oslo skal masseteste elever ved skolene fra neste uke.

Det reagerer Rita Ottervik (A), ordføreren i Trondheim, på.

- Jeg er bekymret for at Oslo skal gjennomføre massetesting i skolene, fordi jeg er bekymret for om vi har nok tester. Nå har vi bare nok tester for ei uke av gangen, sier Ottervik til Dagbladet.

Hun opplyser at kommunen blir nødt til å si nei til foreldre som kommer og spør om tester, fordi de må prioritere tester til dem som mistenker smitte.

- Forrige gang Oslo gjennomførte massetesting ble det mangel på tester i vår kommune. Vi må sørge for at det er nok tester i hele landet, sier ordføreren.

Hun understreker at det er viktig at skoler i Oslo skal ha gode retningslinjer og verktøy for å håndtere coronakrisen.

I tråd med at formannskapet vedtok munnbindpåbud i offentlig transport oppfordrer også kommunen til en lav terskel for å teste seg, og at man ikke drar på besøk til sykehjem dersom man har luftveissymptomer eller smitte i egen husstand.

- Godt nok forsynt

Oslo kommune opplyser til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken og henviser til Helsedirektoratet, som har i oppgave å fordele coronatestene til de forskjellige kommunene i landet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver i en e-post til Dagbladet at helsedirektoratet nå er i ferd med å bestille flere hurtigtester, slik at Norge er godt nok forsynt med coronatester ut året.

- Foreløpig har vi nok tester til alle kommuner som trenger det, også til skoletesting, skriver Nakstad.

TEST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at Norge er godt forskynt med coronatester. Foto: Berit Roald / NTB
TEST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at Norge er godt forskynt med coronatester. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Likevel påpeker han at dersom flere kommuner begynner med massetesting, så må man revurdere testbruken.

- Dersom forbruket av hurtigtestene skulle bli svært høyt over en lang periode i veldig mange kommuner, vil vi selvsagt måtte revurdere bruken av testene. Dette er vi i jevnlig dialog med norske kommuner om, så situasjonen revurderes hver eneste uke, skriver han.

Bekymret for sykehuskapasitet

Ordføreren i Trondheim er nå bekymret for smittesituasjonen i kommunen.

- Vi har hatt en smittesituasjon der smitten har vært høy over lang tid. Det er mange barn som har blitt smittet, som har smittet foreldrene sine som igjen har tatt med seg smitten videre ut i samfunnet. Det er bekymringsfullt, for vi ser også at vaksinerte blir smittet.

Ottervik trekker også fram at det er flere som er syke med luftveissymptomer i kommunen. Hun er nå bekymret for sykehuskapasiteten.

- Det som bekymrer meg er at vi har hatt et høyt smittetall. St. Olavs hospital er nå i gul beredskap, samtidig som det er mange innlagte coronapasienter og barn med RS-virus. Det fører til at mange nå må utsette operasjoner. Kapasiteten på sykehusene er sprengt og det er bekymringsfullt at flere nå også blir smittet på sykehjemmene, sier ordføreren.

Hun sier til Dagbladet at det er vanskelig for kommunen å innføre nye tiltak, fordi flere er av den oppfatning at coronapandemien er over. Det understreker hun at den ikke er.

- Jeg tenker at både nasjonale og lokale myndigheter er usikre på hvilke tiltak som er mest hensynsmessig og effektive å innføre nå. Vi har vært opptatt av å ikke innføre alt for restriktive tiltak enda, og vi er daglig i dialog med både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer