Kritiserer Per Inge Torkelsens etter slakt av ny røykelov

Frode Jahren i LHL mener man bør gå enda lenger enn denne lovendringen.

VIL FORBY RØYK: Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Frode Jahren, mener konsekvensene av å røyke er så store at det bør gås enda lenger enn denne lovendringen, og sikte mot å forby omsetning og innførsel av røyketobakk og sigaretter. Foto: Øistein Norum Monsen
VIL FORBY RØYK: Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Frode Jahren, mener konsekvensene av å røyke er så store at det bør gås enda lenger enn denne lovendringen, og sikte mot å forby omsetning og innførsel av røyketobakk og sigaretter. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om endringen i tobakkskadeloven som gjør det forbudt å røyke på alle stasjoner og plattformer over hele landet fra og med 1. september. 

En av dem som reagerte på dette var Per Inge Torkelsen, som selv har røyka 30 sigaretter om dagen i 40 år.

- Det er forferdelig. Det er vel 800 000 nordmenn som er avhengige av røyk, og nå får de ikke røyke hverken inne eller ute, sa Per Inge Torkelsen til Dagbladet.

- Det er ingen andre grupper som blir mer mobbet, sa han om røykere.

Han viste til at samfunnet gjør alt de kan for å hjelpe folk som sliter - men ikke røykerne.

- Alle andre grupper som sliter prøver man å hjelpe, men det finnes ingen tiltak for røykere, sa Torkelsen.

- Tobakk er en gift Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) Frode Jahren reagerer på at Torkelsen kritiserer endringene i tobakkskadeloven og konsekvensene av disse.

- Ett av hans poenger er at han «stadig vekk» møter barn som forteller at han kommer til å dø fordi han røyker. Barn er kjent for ofte å formulere seg både spisst og direkte, men slike kommentarer er likevel ikke helt uten rot i virkeligheten. Tobakk er en gift som dreper, og hvert år dør om lag 5 100 mennesker i Norge av røyk, sier Jahren.

- Det er en større utfordring enn at Torkildsen fra 1. september ikke kan røyke på Jernbaneverkets plattformer og stasjoner.

Jahren mener konsekvensene av å røyke er så store at det bør gås enda lenger enn denne lovendringen, og sikte mot å forby omsetning og innførsel av røyketobakk og sigaretter.

Reagerer Per Inge Torkelsen fortalte også om flere som har reagert på røykingen hans. Det mener Jahren i LHL ikke er helt urimelig.

- Torkildsens andre eksempel på at han føler seg mobbet som røyker, er at han ble tilsnakket av en dame i Bergen som mente at barnet hennes kunne ta skade av at han røykte i nærheten av barnevogna. En slik reaksjon fra en mor er verken mobbing eller urimelig, selv om avstanden til vogna kan ha vært mer enn en meter, sier Jahren til Dagbladet.

Han mener at dette er en sunn reaksjon flere bør følge.

- Beskytt barn mot farlig tobakksrøyk. Passiv røyking er ikke ufarlig. Man anslår at mellom 160 og 400 mennesker dør av passiv røyking i Norge hvert år. Anslagsvis 100 000 barn utsettes for passiv røyking hjemme hver dag. Det er ikke uten grunn at alle barn i Norge fra 1. juli 2013 hadde lovfestet rett til et røykfritt miljø, sier Jahren.

Generalsekretæren er likevel enig med Torkelsen i at samfunnet bør gjøre mer for å hjelpe røykere å slutte. LHL mener for eksempel at legemidler til røykeavvenning må får på blå resept. 

Lovendring - Fra 1. juli så ble det en endring i tobakkskadeloven som sier at i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang, så skal luften være røykfri. Det vil vi rette oss etter, sier Cecilie Pindsle i Jernbaneverket til Dagbladet.

Forbudet vil også gjelde elektriske sigaretter og Jernbaneverket varsler at de vil skilte med røyking forbudt på alle stasjoner, samt fjerning av askebegre.

Fra 1. juli i år ble også røyking forbudt i skoler- og barnehager. Det som et ledd i at det ikke er lov til å tilrettelegge for røyking på arbeidsplassen, med røykerom og røykeboks. 

Det ble i vår vedtatt en innskjerping av tobakkskadeloven som betyr forbud mot røyking i arbeidstida både inne og ute. Tidligere var det bare forbud mot å røyke i barnehagens lokaler. 

Den nye loven gjelder skoler og familiebarnehager, og all bruk av tobakk, også snus.

KRITISERTE LOVENDRING: Per Inge Torkelsen mener samfunnet gjør alt de kan for å hjelpe folk som sliter - men ikke røykerne. Foto: CHristian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISERTE LOVENDRING: Per Inge Torkelsen mener samfunnet gjør alt de kan for å hjelpe folk som sliter - men ikke røykerne. Foto: CHristian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer