Kritiserer pingvin-sikkerheten: - Det har aldri falt oss inn overhodet. Det kom som et sjokk

Har prioritert vern mot rovdyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble det kjent at tre pingvinkyllinger hadde blitt stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund. Det ble samtidig kjent at overvåkningskameraet viste at det var russ som hadde tatt seg inn på området.

De tre små pingvinungene er mest sannsynlig døde etter å ha vært uten næring fra foreldrene sine i så lang tid, tror ledelsen i parken.

Politiet siktet fredag fire personer - alle russ - etter dyrevelferdsloven § 14 b: å «hensette dyr i hjelpeløs tilstand».

Kritiserer sikkerheten Veterinær i NOAH, Siri Martinsen, omtalte tidligere fredag dette som «et alvorlig lovbrudd» da hun snakket med Dagbladet, men setter også fokus på sikkerheten i parken. En sikkerhet hun mener kunne vært bedre - i alle fall med tanke på at de vurderte russefestene som pågår i nærheten som en risiko.

- Det er absolutt grunn til å stille spørsmål når det framkommer at man visste at det var en risiko. En ting er at de har prøvd å stanse arrangementet. Det er bra, men man er likevel ansvarlig for å sikre dyrene. Det er betenkelig at det var mulig å gjennomføre disse handlingene, sier hun.

Daglig leder i Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal, forteller til Dagbladet at de først og fremst har prioritert å sikre dyrene mot rovdyr. Det at noen skulle bryte seg inn og stjele dyr var ikke noe han hadde sett på som en mulighet engang.

- Vi har sikra dyra våre mot rovdyr - der har vi et skikkelig godt system. Men at noen skulle stjele dyr slik, det har aldri falt oss inn overhodet. Det kom som et sjokk, sier Standal.

Standal utbroderer videre rundt hvilke sikkerhetstiltak parken har rundt pingvinene.

- Vi har sikring mot rovfugl da det er et område med mye havørn, ravn og måker. Vi har også sikret mot oter og mink med strømgjerde. Men vi lever jo av at gjestene skal få et nært og godt inntrykk av dyrene, så da kan vi ikke stenge dem fullstendig ute. Det ville blitt selvmotsigende, sier han

Siktet De fire siktede er alle født i 1996, de ble tatt inn til avhør fredag, men løslatt samme dag.

- Alle de fire siktede erkjenner å ha vært innenfor gjerdet og at de har gått ned til området der pingvinene holder til, men de sier at de ikke har stjålet pingvinene, sier politiinspektør Yngve Skovly til Dagbladet.

Politiet har avhørt de fire siktede, og tatt beslag i mobiltelefoner. Politiet vil også gjennomgå bilder hentet ut av de beslaglagte mobilene

- Ber om å bli trodd
Advokat Reidar Andresen, representerer tre av de siktede i saken:

- Å konstatere at de har tatt pingvinunger og/eller egg er ikke mulig ut fra overvåkingsvideoen. Det hevder de også hardnakket at de ikke har gjort, og det ber de om å bli trodd på, sier han til Dagbladet.

- Slik saken nå presenteres, virker det som om både media og opinionen har avsagt dom i saken før politiet har etterforsket dette ferdig, sier advokaten.
 
Han sier saken er en enorm belastning både for den enkelte og for familiene.

- Saken framstilles så langt etter min oppfatning ubalansert, og har så langt ikke på noen måte ivaretatt rettssikkerheten til dem som foreløpig er utpekt i å ha vært på området, sier Andresen.

Advokaten sier han har spilt inn til politiet om det kan være andre enn russen som har tatt med seg pingvinene - enten det er tobeinte, firbeinte eller fugler.

Advokat Axel Lange er oppnevnt som forsvarer til den fjerde siktede i saken, han erkjenner heller ikke å ha tatt pingvinene.

- Han kjenner ikke til at pingvinene ble tatt, eller hvem som har tatt dem. Han føler seg satt i en skikkelig skvis, sier Lange til Dagbladet.

Risikerer fengselsstraff Hvis påtalemyndigheten skulle falle ned på at overtredelsen er grov, åpner dyrevelferdslovens § 37 andre ledd for fengselsstraff i inntill tre år. Politiadvokat Skovly sier de ikke har tatt stilling til dette.

SIKKERT NOK?: Veterinær i NOAH, Siri Martinsen, omtalte tidligere i dag dette som «et alvorlig lovbrudd» da hun snakket med Dagbladet, men setter også fokus på sikkerheten i parken. En sikkerhet hun mener kunne vært bedre - i alle fall med tanke på at de vurderte russefestene som pågår i nærheten som en risiko. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix
SIKKERT NOK?: Veterinær i NOAH, Siri Martinsen, omtalte tidligere i dag dette som «et alvorlig lovbrudd» da hun snakket med Dagbladet, men setter også fokus på sikkerheten i parken. En sikkerhet hun mener kunne vært bedre - i alle fall med tanke på at de vurderte russefestene som pågår i nærheten som en risiko. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix Vis mer