Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken:

Kritiserer psykolog som hevder moren lider av traumer

Den rettsmedisinske kommisjon er kritisk til psykolog Atle Austads erklæring om den tiltalte i Valdres-saken. Forsvaret har svart med å stevne et nytt vitne.

KRITISK: Den tiltalte har selv fått psykolog Atle Austad til å vurdere hennes psyke. Austad får nå kritikk for sitt arbeid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Den tiltalte har selv fått psykolog Atle Austad til å vurdere hennes psyke. Austad får nå kritikk for sitt arbeid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har levert inn en egen sakkyndig erklæring utført av psykologen som konkluderer med at det er uforsvarlig at 46-åringen gjennomfører rettssaken. Den konkluderer med at hun lider av posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Det er avvist av de to rettsoppnevnte sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud. Da de på første rettsdag mandag ble bedt om å legge fram sin begrunnelse for at de mener det er forsvarlig at hun møter, reagerte forsvaret.

Kritiserer Austads erklæring

Det samme skjedde torsdag da aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, leste opp uttalelsen kommisjonen kom med etter å ha behandlet Austads erklæring onsdag.

- Kommisjonen anbefaler at den partsoppnevnte erklæringen er mangelfull på flere punkter og har kommet til at det ikke er grunnlag for diagnosen PTSD, slik Austad kom til, leste aktor.

Kommisjonens hovedoppgave er å kvalitetssikre rettsmedisinske erklæringer og uttalelser som gis av sakkyndige i straffesaker. Den bemerket videre at erklæringen bare bygger på psykologens utsagn, at den mangler sakkyndig nøytralitet, at ordbruken er uheldig og burde vært klart mer tilbakeholden.

Dymbe fortsatte med å si at tiltalte har forklart seg til politiet to ganger, sist gang i februar 2016. Deretter viste han til at hun ikke vil forklare seg mer fordi hun trenger terapi og skal få dette.

- Igjen blir det spørsmål om terapi. Det er ikke kjent at hun har påbegynt noen terapi. Det er mindre belastende å spille av forklaringene, sa han og mente derfor at saken kan fortsette.

Konfrontasjon

En av den tiltalte morens to forsvarere, advokat Ann Turid Bugge, reagerte kraftig på at påtalemyndigheten hadde forelagt kommisjonen Austads rapport.

- Vårt utgangspunkt var at hun skulle i terapi hos Austad. Han var den eneste hun har orket å snakke med. Vi ba ham skrive et hjelpenotat. En slik rapport er ikke kommisjonsdyktig, mente hun.

Hun la til at Austad har reagert på at erklæringen var sendt til kommisjonen og hevdet at kommisjonens nestleder, Gunnar Johannessen, er inhabil.

Ifølge Bugge skal det være en profesjonsmessig uenighet mellom Johannessen og Austad. Hun kunne videre opplyse at forsvaret har innkalt Johannessen som nytt vitne.

Om sin klient og forholdet til motparten, avsluttet forsvarsadvokaten med følgende:

- Hun har kommet et stykke og ville kommet lenger om påtalemyndigheten hadde lagt seg på en samarbeidslinje og ikke en konfrontasjonslinje.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!