Kritiserer Putin: - Et farlig spill

Wagner-sjefen er en av få i Russland som våger å rette kritikk mot Putin selv, og ordlyden hans blir stadig krassere. Det kan koste ham alt, mener russlandekspert.

LEVER FARLIG: «Putins kokk» har vært nyttig for Kreml, men han begynner å tøye grensene, forteller Iver B. Neumann fra Fritjof Nansens Institutt. Foto: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP / NTB

LEVER FARLIG: «Putins kokk» har vært nyttig for Kreml, men han begynner å tøye grensene, forteller Iver B. Neumann fra Fritjof Nansens Institutt. Foto: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble flere bygninger i Moskva truffet av et droneangrep. I etterkant av angrepet gikk Jevgenij Prigozjin hardt ut.

«Dere ekle kryp, hva driver dere med? Dere er skadedyr!»

I motsetning til andre russiske ledere var det derimot ikke ukrainerne Wagner-lederen valgte å hudflette. Prigozjins sinne var nemlig rettet mot sine egne landsmenn.

«Kom dere ut av kontorene der dere er plassert for å forsvare dette landet. Dere har ikke gjort en dritt for å rykke fram. Hvorfor i helvete tillater dere at disse dronene flyr inn i Moskva?», skriver han i et innlegg på Telegram.

Slike uttalelser kan få store konsekvenser, mener Russland-forsker Iver B. Neumann.

- Jeg tror Prigozjin lever veldig farlig nå. Det har tidligere passet Putin å ha en slik rabiat nasjonalist rundt seg, men Prigozjin går nå så langt at spørsmålet er om det er gunstig for ham å ha en slik «sprellemann» i omløp.

- Kan bli tatt av dage

Det er langt fra første gang mannen kjent som «Putins kokk» har kommet med kritikk mot russisk militærledelse. Men etter leiesoldathæren hans oppnådde en pyrrisk seier i ruinene av Bakhmut i mai, har Wagner-sjefens tirader kommet hyppigere og hyppigere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer