SOLHEIM I CUBA: 
Mens utviklingsminister Erik Solheim (SV) er i Cuba for å sluttføre normaliseringen mellom Norge og det kommuniststyrte landet, er Jan Tore Sanner i Miami i USA og møter eksilcubanere. Foto: WERA HELSTRØM
SOLHEIM I CUBA: Mens utviklingsminister Erik Solheim (SV) er i Cuba for å sluttføre normaliseringen mellom Norge og det kommuniststyrte landet, er Jan Tore Sanner i Miami i USA og møter eksilcubanere. Foto: WERA HELSTRØMVis mer

Kritiserer Solheims Cuba-flørt

Etter to visum-nei fra Cuba har ennå ikke Høyres nestleder Jan Tore Sanner gitt opp. Han skal inn i Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Jeg har ikke gitt opp. I løpet av kort tid vil jeg forsøke på nytt å komme inn landet, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner.

Mens utviklingsminister Erik Solheim (SV) er på Cuba for å sluttføre normaliseringen mellom Norge og det kommuniststyrte landet, er Sanner i Miami i USA og møter eksilcubanere.

Cuba-neiHelst skulle han gitt Solheim selskap i det karibiske landet. For andre gang på kort tid har cubanske myndigheter besluttet å nekte ham visum til landet.

NEI FOR ANDRE GANG: For andre gang på kort tid har cubanske myndigheter besluttet å nekte Høyres Jan Tore Sanner visum til landet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
NEI FOR ANDRE GANG: For andre gang på kort tid har cubanske myndigheter besluttet å nekte Høyres Jan Tore Sanner visum til landet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Cuba avslører seg selv når de nekter kritiske røster å besøke landet, sier Sanner til Dagbladet på telefon fra Miami. Der skal han møte moderate deler av det eksilcubanske miljøet og bli intervjuet av regimekritiske radiostasjoner.

Dette er ikke det første sammenstøtet mellom Cuba og Høyres Sanner. Cubas ambassadør har blant annet kalt Sanner en innsekt og en banapolitiker. Høyres nestleder svarte med å kalle Cubas ambassadør for «komiske Ali».

Normaliserer forholdetLørdag sa utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Dagbladet at de nå sluttfører normaliseringsprosessen med Cuba. I løpet av sitt korte besøk har Solheim hatt møter med utenriksministeren og tre andre ministere, noe som viser hvilken vekt cubanerne legger på det norske besøket.

- Hvis normaliseringen skal ha noe for seg, må regjeringen og Solheim tørre å stille tøffere krav. Før det er det ikke mulig å snakke om noen normalisering, sier Sanner, som mener regjeringen har gjort for lite for den demokratiske opposisjonen i landet.

Dagbladet lørdag 10. april 2010.
Dagbladet lørdag 10. april 2010. Vis mer

Under møte med den cubanske utenriksministeren Bruno Rodeigues Parilla ba Solheim om løslatelse av politiske opposisjonelle, blant dem skribenten Normando Hernandez, som i fjor fikk Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris.

I Miami skal Sanner møte moren til Hernandez.

- Hernandez er i ferd med å dø i fengsel. Derfor må presset forsterkes hele tiden hvis man skal redde livet hans, sier Sanner, som er enig med Solheim i at boikott er en feil løsning.

Dagbladet tirsdag 24. mars 2009.
Dagbladet tirsdag 24. mars 2009. Vis mer

- Men vi må kunne tørre å stille tøffere krav, sier Sanner.