Kritiserer vaksinetempo: - Uakseptabelt sakte

WHO mener at Europa må vaksinere fortere.

RASKA PÅ: WHOs Europa-direktør Hans Kluge mener at det er på tide å sette opp tempoet på vaksineringen. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB
RASKA PÅ: WHOs Europa-direktør Hans Kluge mener at det er på tide å sette opp tempoet på vaksineringen. Foto: Alberto Pizzoli / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for Europas økende smittetrend. De siste ukene har en rekke land igjen en økende smittetrend, etter en lengre periode med fallende smittetall.

Smitten øker i alle aldersgrupper utenom de over 80. Den beste måten å gjøre noe med dette, er å sette opp tempoet på vaksineringen, mener WHO. Vaksineringen går for treigt, skriver de i en pressemelding.

- Sette opp tempoet

- Ikke bare virker vaksinene, de er svært effektive i å forebygge smitte. Men utrullingen av disse vaksinene går uakseptabelt sakte. Så lenge vaksinegraden forblir lav, må vi fortsette å ha samme tiltaksnivå som vi har hatt tidligere, for å kompensere for de forsikede tidsplanene, skriver WHOs Europa-sjef Hans Kluge i pressemeldinga.

- La meg være tydelig. Vi må sette opp tempoet på prosessen ved å øke produsjonen, redusere barrierene for å sette vaksinene og bruke hver eneste flaske vi har på lager nå, skriver han i pressemeldinga.

SOMMEREN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvor sannsynlig det er at alle over 18 år er vaksinert innen sommeren er over. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Fire prosent fullvaksinert

WHO skriver at rundt fire prosent av Europas befolkning nå er fullvaksinert, og at rundt 10 prosent har fått første dose.

En lang rekke land i Europa har nå strege lockdownregler.

- Sannsyligheten for at nye varianter vi må bekymre oss for oppstår, øker med den hastigheten viruset reproduserer seg, og sprer seg. Derfor er det å stoppe smitte gjennnom grunnleggende smittevern helt nødvendig, skriver WHO Europas beredskapsdirektør Dorit Nitzan i pressemeldinga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer