Kritiseres av sine egne: Vil ha tøffere Putin

Russiske militærbloggere har den siste tida rettet krass kritikk mot russiske myndigheters krigføring i Ukraina. Det kan Putin bruke til sin fordel, mener Russland-eksperter.

NYTTÅR: Vladimir Putin holdt nyttårstale med det som skal portrettere russiske soldater i bakgrunnen. Nå møter han krass kritikk på hjemmebane. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/NTB
NYTTÅR: Vladimir Putin holdt nyttårstale med det som skal portrettere russiske soldater i bakgrunnen. Nå møter han krass kritikk på hjemmebane. Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske myndigheters forklaring om at Ukrainas dødelige angrep i Makijivka skyldes egne soldaters mobilbruk, møter krass motbør.

Propaganda-kjendisen Semjon Pegov, alias WarGonzo, ble for drøye to uker siden dekorert med «Motets Orden» av Vladimir Putin personlig, for sitt «mot og uselviske yrkesutøvelse».

Den ellers Putin-lojale bloggeren og korrespondenten går hardt ut mot Kremls forklaring.

UKRAINA: Russiske soldater må rulle i sikkerhet når de oppdages av en ukrainsk droneoperatør i Bakhmut. Video: Forsvaret i Ukraina. Vis mer

- Det ser ut som et regelrett forsøk på å utpeke soldatene som syndebukker, skriver han i et Telegram-innlegg ifølge Reuters.

Han hevder ukrainerne hadde flere måter å oppdage kasernens beliggenhet på.

- Kan bruke dem som ryggdekning

Oberstløytnant og hovedlærer på Krigsskolen, Palle Ydstebø, peker på at det er forskjell på å klage på krigføringen og krigen i seg selv.

- Aggressive militærbloggere kan kritisere alt - bortsett fra Putin. Grunnen til at de får holde på, kan være at de er relativt kontrollerbare og fungerer som en ufarlig ventil for frustrasjonen som finnes, sier han.

Militærbloggere har blant annet klaget over at de mobiliserte får dårlig trening før de blir sendt til fronten, i tillegg til at utstyret er relativt dårlig.

- En del av dem vil kanskje samarbeide og føye seg etter det offisielle narrativet, mens andre er kritiske fordi krigen går dårlig og russerne ikke tar hardt nok i, og utnytter det de har.

På spørsmål om hva Putin eventuelt kan gjøre for å tie dem, svarer Ydstebø at det enkleste vil være å få russisk framgang i krigen.

EKSPLOSJON: Den franske journalisten Paul Gasnier gjør seg klar til sending. Så smeller det. Video: «QUOTIDIEN» - TMC. Vis mer

- Det vil dra dem med, og skape entusiasme. Hvis ikke det går, må de ta kontroll på Internett og sosiale medier.

- Men jeg tror Putin lever godt med bloggerne. De kan være argumentet han kan bruke til å få bedre kontroll innenfor egne rekker, og ha det som ryggdekning for å stille større krav til hæren, legger han til.

Ønsket ikke våpenhvile

Også etter at russiske myndigheter kunngjorde våpenhvile denne uka, reagerte militærbloggere med voldsom kritikk, ifølge tankesmia ISW.

Flere militærbloggere understreker at russiske soldater ikke ønsker våpenhvile i det hele tatt, og skriver at det er et ubrukelig, nederlagsmessig steg som neppe vil lykkes.

«En milblogger som tidligere var del av russiske enheter i Bakhmut, brukte folkemord og umenneskeliggjørende retorikk som svar på våpenhvilen, og mener at russiske soldater ikke ønsker kompromiss: De 'ønsker å drepe alle uniformskledde mennesker'. Slike utsagn fra milbloggere som vanligvis er på linje med Putin om krigen, er bemerkelsesverdig og undergraver Putins evne til å presentere Russland som den parten som er villig til å forhandle», skriver de i sin vurdering 5. januar.

- Problemer med å forstå

Seniorforsker ved Nupi og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski påpeker at Putin har vært i dette spillet lenge, og at han er flink til å fjerne dem som er for mye til bry.

- Russiske myndigheter har ikke satset på full kontroll over medielandskapet, særlig Internett og Telegram. Det gjøres kanskje med overlegg - for man kan ikke stenge alle kommunikasjonskanaler. Man må ha en sikkerhetsventil, påpeker han.

Godzimirski mener at bloggerne sannsynligvis har problemer med å forstå at en stat som inntil nylig var en supermakt, ikke klarer å slå motstanden.

- Men de har ikke makt, bortsett fra at de kommer med kritiske uttalelser. De blir som en slags pisk som Putin kan bruke for å motivere sine nærmeste.

Han påpeker at militærbloggerne i likhet med Putin har som mål å vinne krigen.

- De har samme målsetting, og er i utgangspunktet lojale mot regimet. De ønsker også å vinne krigen raskest mulig uten tap av for mange mennesker og for mye utstyr.

Videre forklarer Godzimirski at bloggerne ønsker å gå hardere til verks i krigen. De støtter krigen i seg selv, men ikke krigføringen.

- De mener at det bør brukes flere ressurser og at Russland må gå hardere til verks. De motiverer med andre ord regimet for å vinne krigen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer