Kritiseres etter unnskyldning

Pavens Canada-tur og beklagelse får blandede reaksjoner.

BLANDET MOTTAKELSE: Pave Frans besøkte mandag en tidligere internatskole for urbefolkningen i Canada, og beklaget samtidig den katolske kirkes rolle i assimileringen og overgrepene mot urbefolkningen. Seansen har fått blandet mottakelse. Foto: AP Photo / Eric Gay
BLANDET MOTTAKELSE: Pave Frans besøkte mandag en tidligere internatskole for urbefolkningen i Canada, og beklaget samtidig den katolske kirkes rolle i assimileringen og overgrepene mot urbefolkningen. Seansen har fått blandet mottakelse. Foto: AP Photo / Eric Gay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble en historisk dag for Canadas urbefolkning, da pave Frans ba om tilgivelse fra canadiere med urfolksbakgrunn som ble utsatt for overgrep på katolske internatskoler.

Det var under et besøk ved en av de nevnte, tidligere internatskolene i Alberta, at paven brakte opp tvungen assimilering, og det han omtalte som «kulturell ødeleggelse».

- Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen begått av så mange kristne mot urfolkene, sa paven.

- Ventet i 50 år

Han har tidligere beklaget overgrepene, men dette er første gang paven kommer med samme budskap på canadisk jord. I talen fordømte han assimileringspolitikken som i flere tiår fratok barn fra urbefolkningen språk, kultur og identitet.

Ifølge tilstedeværende gjorde talen sterkt inntrykk. Folk skal både ha grått og applaudert.

- Jeg har ventet 50 år på denne unnskyldningen, og i dag fikk jeg den til slutt, sa Evelyn Korkmaz, som selv var elev ved en av de katolske internatskolene.

I etterkant har seansen fått en mer blandet mottakelse. Flere representanter for ulike urbefolkningsorganisasjoner har omtalt skolebesøket som «lettvint», «falsk» og «uheldig», skriver nyhetsbyrået AP.

FLAUSE: Kjempeflause for pave Francis. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Kritiseres for hodeplagg

Mye av kritikken er rettet mot at paven etter talen ble tildelt et tradisjonelt fargerikt, hodeplagg. Fjærpryden ble, ifølge AP, gitt paven av høvding Wilton Littlechild. Littlechild gikk selv på en av de beryktede internatskolene.

Hodeplagget har historisk vært et symbol på respekt, båret av krigshøvdinger og krigere.

I nyere tid har en rekke ikke-urfolk blitt kritisert for å behandle hodeplagget som et kostyme.

Ikke alle var derfor imponert over høvdingens valg om å gi denne til paven, og viste til at dette ikke samsvarte med den katolske kirkes rolle i de kirkeeide internatskolene pave Frans beklaget for.

- Det virker som at i Alberta får alle hodeplagg, enten de fortjener det eller ikke, skriver Russ Diabo på Twitter.

Han tilhører den canadiske Kahnawake Mohawk-stammen, og er en urbefolkningsaktivist og politisk analytiker.

Sammen med Twitter-meldingen har han lagt ved en rekke bilder av kjente profiler iført de tradisjonsrike hodeplaggene, deriblant pave Frans og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Også aktivist Jennifer Wolf reagerer.

- Beklager til alle som blir aktivert av disse bildene. Noen av oss ler av det absurde når vi er lei oss, skriver hun og legger ved et redigert bilde av paven med hodeplagget.

- Altfor tidlig

Flere har også brukt hashtagen #fauxpology i omtalen av talen.

- Jeg har mye å si om dette, og alt er negativt, skriver Joe Horse Capture, visepresident for innfødte samlinger og kurator for amerikansk urbefolknings historie og kultur ved Autry Museum of the American West i Los Angeles.

Maka Black Elk, administrerende direktør for Truth and Healing ved Red Cloud Indian School i Pine Ridge, South Dakota, omtaler øyeblikket som «altfor tidlig» og «vanskelig».

Han legger vekt på at paven ble gitt hodeplagget uten å be om det.

- Det er ikke hans feil, men det er også tydelig at giverne ikke vurderte hvordan det ville få andre urtolk til å føle seg, skriver Black Elk.

STERKE SAKER: Pave Frans sliter med smerter i kneet. Under et møte med en gruppe meksikanske prester, nevnte paven en velkjent meksikansk "vindundermedisin". Video: NTB, Tiktok. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

Forsvarer høvdingen

Littlechild har inntil videre ikke kommentert kritikken. Han blir likevel tatt i forsvar fra flere hold.

I en post på Facebook har høvdingens barnebarn, Keeshon Littlechild, kommentert kritikken:

- Det er vondt for meg å se at folk kritiserer bestefaren min, og jeg forstår hvor mye respekt som trengs for å kunne motta hodeplagget. Samtidig var det han som viste paven respekt for komme hele veien hit for å be om unnskyldning, skriver barnebarnet.

Jon Crier, som deltok på seremonien, sa på en pressekonferanse etter talen at hodeplagget symboliserte at stammelederne omfavnet paven som en leder i lokalsamfunnet.

- Det er til ære for mannen, det er til ære for arbeidet han har gjort. Det er også en anerkjennelse av dette er en mann som hører hjemme i vår stamme, sa Crier.

Dystre funn

Bakgrunnen for pavens Canada-besøk er at han i april fikk besøk av en delegasjon fra Canadas urbefolkning i Vatikanet.

Omfanget av overgrepene under assimileringspolitikken er blitt kjent etter at det siden mai 2021 er funnet rundt 1 300 umerkede graver på nedlagte katolske internatskoler. Gravene tilhørte barn som bodde på skolene. Mange av dem ble fysisk og seksuelt mishandlet av lærere og rektorer ved skolene. Flere tusen antas å ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt.

Overgrepene var både «fysiske, verbale, psykologiske og åndelige», understreket paven i sin tale mandag.

- Jeg ønsker selv å fastslå dette, med skam og utvetydighet, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer