Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritiseres for dobbeltrolle

Kjell Inge Røkkes hoffmeklere i Orkla Enskilda Securities opptrådte med flere hatter og interesser da Kjell Inge Røkke kjøpte seg opp til største eier i Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Orkla Enskilda Securities skulle aldri tatt på seg oppdraget. Vi snakker om «conflict of interests», sier en svært sentral aktør i norsk finansverden til Dagbladet.

Fordi temaet er vanskelig og det norske miljøet lite, er det ytterst få som orker å ta trøkken ved å stå fram med åpen kritikk.

Unik innsikt

Da Orkla Enskilda Securities tilrettela Kværner-emisjonen nylig, fikk meklerhuset unik innsikt i Kværner. En innsikt som resten av aksjemarkedet ikke har noen mulighet til å skaffe seg. Samtidig skal meklerhuset forholde seg fullstendig taus om den informasjonen det sitter inne med.

Spørsmålet kan være om Orkla har brukt sin nære kjennskap til Kværner til Røkkes fordel .

Avdelingsdirektør Eirik Bunes sier at Kredittilsynet ikke mistenker selskapet for å ha opptrådt i strid med gjeldende regelverk.

- Spørsmålet om Orkla Enskilda Securities har operert forretningsmessig elegant, får andre svare på, sier Bunes, som legger til at det er krevende for et selskap å «operere med to kunder med så diametralt motsatte interesser.»

Hadde møte, ble taus

Styreformann Kristian Bjelland i Kværner velger inn til videre å holde lav profil. Torsdag ettermiddag mottok Kværner en redegjørelse fra Orkla Enskilda Securities om meklerhusets rolle i forbindelse med Kjell Inge Røkkes og Aker Maritimes oppkjøp.

- Vi skal behandle denne saken grundig. Dessuten avventer vi Kredittilsynets behandling av saken før vi kommer med offisielle uttalelser om dette, sier Bjelland til Dagbladet.

I går sto forvalter Ragnhild Wiborg i Odin Forvaltning fram i Dagens Næringsliv og uttalte seg slik at ingen kunne være i tvil om at Odin følte seg lurt av meklerhusets da Odin solgte sine Kværner-aksjer.

Overfor Dagbladet uttalte Wiborg i går formiddag at hun anså saken for opp og avgjort.

- Vi har hatt et møte med Orkla, der er alt jeg har å si, foruten at vi anser oss ferdig med den saken nå, sa Wiborg.

Habilitet

Flere aktører sier imidlertid at Orkla Enskilda Securities har opptrådt uklokt i denne saken.

- Habilitet handler om tillit. Dersom et meklerhus handler på en måte som gjør at man må spørre seg om det har opptrådt habilitetsmessig korrekt, har meklerhuset pådratt seg et problem. Denne saken er et klart eksempel på det vi kaller «conflict of interests», altså en interessekonflikt. Det er ikke bra, sier vedkommende.

Kredittilsynet har bedt om en skriftlig gjennomgang av saken etter at Aker Maritime og Kjell Inge Røkke kjøpte seg kraftig opp i Kværner tidligere i uka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media