Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritiseres for twitter-harselas med bønder. Nå blir han en av Landbruks-Norges mektigste menn

Terje Halleland (Frp) hisser på seg bondeorganisasjonene allerede før han har rukket å starte som statssekretær.

FÅR KRITIKK: Norges Bonde- og Småbrukerlag og Bondelaget synes ikke noe om uttalelsene Halleland har kommet med på twitter. Foto: Trond Sørås
FÅR KRITIKK: Norges Bonde- og Småbrukerlag og Bondelaget synes ikke noe om uttalelsene Halleland har kommet med på twitter. Foto: Trond Sørås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen får Landbruks- og matdepartementet en ny statssekretær i et år mens Hanne Blåfjelldal går ut i permisjon. Da går rogalending Terje Halleland til jobben som Frp-minister Jon Georg Dahles høyre hånd.

I den forbindelse har avisa Nationen gått gjennom hans uttalelser på Twitter for å få en indikasjon på hvor han står i viktige landbrukspolitiske spørsmål.

«Kan skyte kua» Der har han tvitret flere ting som får bondeorganisasjonene til å reagere - blant annet når det gjelder sitt syn på antall bønder:

«12000 færre melkebønder på 12 år. Så lenge vi har melk nok, så viser det vel at vi har hatt 12000 melkebønder for mye», skrev han i 2012.

Samme år tilkjennega han sin beundring for kjendiskokk Eyvind Hellstrøm på følgende måte:  «Hellstrøm gjør mer for norsk mat og norsk matkultur enn norsk landbruk noen gang kommer til å gjøre»

Ett år senere skrev han følgende i forbindelse med konferansen Kraftjazz: «Vi har så mye melk i Norge at vi kan skyte kua».

Reagerer kraftig Politisk nestleder Arne Lofthus i Norsk bonde- og småbrukarlag sier han synes uttalelsene er «håpløse».

- Jeg synes ikke akkurat at han hever nivået sammenlignet med hun som går av, og synes det er beklagelig at en person som skal sitte så sentralt i norsk landbruksforvaltning har sånne syn på det norske landbruket.

På Twitter har den nye statssekretæren også signalisert at han mener toll på landbruksvarer bør forsvinne; en mangeårig stridssak i norsk landbrukspolitikk.

- Det lover ikke så veldig godt for framtidig samarbeid, men det er såklart lov å håpe at han moderer seg litt og utvikler et mer positivt syn på norsk landbruk enn det han virker å ha nå, sier Lofthus.
 
Kritisk Også leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag reagerer:


- Jeg tror mange av velgere der ute reagerer på at politikere kommer med sånne uttalelser, og jeg merker meg at han som høyt profilert politiker har kastet om seg med slike utsagn. Med hans inntreden i landbruks- og matdepartementet må han forholde seg til styringssignaler fra Stortinget. De har en klar bestilling på å utnytte jordbruksarealene i Norge til mest mulig matproduksjon, og det må han ta med seg i sin nye jobb, sier Bartnes, som sier tollvernet er en av de viktigste forutsetningene for at landbruket skal kunne levere kvalietsmat.

Han understreker at han aldri har møtt Halleland, som har vært en profilert lokalpolitiker i Rogaland.

- Han er en ukjent og ubeskrevet politiker for meg, og jeg er veldig spent på å møte ham. Han trer inn i en veldig ansvarsfull stilling  hvor han skal forvalte en av de viktigste politikkområdene i landet.

Står for kommentar Halleland tar ikke direkte avstand fra meldingene på Twitter - men understreker at han naturligvis ikke har ment at kuer skal skytes.

Det framstår dessuten uklart hvorvidt begrepet er hans egen kommentar, eller en gjengivelse av regjeringskollega Ketil Solvik Olsen, som talte under konferansen i 2013.

- Hvis jeg husker det riktig, skrev jeg det i forbindelse med diskusjonen om leting av olje. Da brukte jeg det som et eksempel på hvordan man kan sage over greina man sitter på, forklarer Halleland.

- Du skrev i 2012 også at Norge trolig har hatt 12 000 bønder for mye, ettersom man fortsatt har melk nok?

- Det har sikkert vært en sammenheng med ett eller annet oppslag, men jeg tar ikke igjen den konkrete saken, så jeg har litt vondt for å kommentere den direkte.


Hellstrøm-kommentaren står han for.

- Han har klart å øke forbrukerens oppmerksomhet på kvalitet foran pris med programmene sine, men fortsatt er pris det mest avgjørende når forbrukeren går i butikken. Det mener jeg at også produsentene må prøve å gjøre noe med, og at de kan gjøre i større grad, sier han.

- Du beskyldes for å tro dårlig om norsk landbruk?

- Jeg tror overhodet ikke dårlig om norsk landbruk, og tror vi har mye å gå på framover. Jeg har ikke noe behov for å angripe verken småbrukerlag og bondelag, men mener at det er utfordringer i norsk landbruk som de såklart må være med og diskutere, og det tror jeg de er innstilt på, sier han. 


.
Hele Norges coronakart