Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisert kontroll på svenskegrensen i gang

Et 325 meter langt gjerde skal hindre ID-løse togpassasjer å ta seg over grensen.

STRENG SJEKK: Fra og med mandag 4. januar må alle reisende fra Danmark til Sverige vise gyldig ID for å slippe inn i landet. Dette er i et forsøk på å redusere flyktningstrømmen inn til Sverige. Her kontrolleres en reisende på togstasjonen i Kastrup. Foto: Scanpix
STRENG SJEKK: Fra og med mandag 4. januar må alle reisende fra Danmark til Sverige vise gyldig ID for å slippe inn i landet. Dette er i et forsøk på å redusere flyktningstrømmen inn til Sverige. Her kontrolleres en reisende på togstasjonen i Kastrup. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første dagen med grensekontroll kunne man se langt etter pendlere som skulle krysse Øresund for å komme på arbeid. På togstasjonen Københavns lufthavn Kastrup var det stort sett journalister og kommunikasjonsfolk fra det danske togselskapet DSB som fylte perrongen, der det er satt opp en lang rekke med ID-sluser. DSB har leid inn vakter fra Securitas for å ivareta oppgaven. De registrerer passasjerene ved å fotografere ID-kortene med smarttelefoner.

- Vi kontrollerer folks ID, og det har vi gjort siden midnatt. Det går stille og rolig, og vi har ikke opplevd store køer eller utfordringer. Men det er selvfølgelig nytt for oss alle, sier DSBs kommunikasjonssjef Tony Bispeskov.

Ingen tall Han har ingen oversikt over hvor mange som er blitt kontrollert, heller ikke hvor mange som er blitt avvist. Det er ikke DSBs oppgave.

- Vår oppgave er kun å sikre at dem vi bringer inn til Sverige, lever opp til svenske krav. Det er ikke vår oppgave å notere hvor mange som ikke gjør det, sier han.

Han regner med at systemet for alvor vil bli satt på prøve i rushtrafikken.

Med den nye, skjerpede grensekontrollen er det transportselskapenes ansvar å sjekke passasjerenes ID.

Kastrup togstasjon har bygget 34 kontrollstasjoner som passasjerene sluses gjennom når de bytter perrong for å dra videre til Sverige.

- Tilbakeslag Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vil klokka 12 mandag formiddag holde en pressekonferanse om situasjonen. De siste dagene har det vært spekulert på om Sveriges beslutning om grensekontroll vil få danskene til å følge etter med å innføre tilsvarende kontroller mot Tyskland.

- Uansett hva man mener om beslutningen, så er den altså nå en realitet. Og den vil skape problemer for de mange som hver dag pendler i Øresunds-regionen mellom arbeid og bopel, skriver Løkke Rasmussen på Facebook mandag morgen.

Løkke mener at grensekontrollen er «et stort tilbakeslag for ideen om å binde København og Skåne sammen til en slagkraftig, internasjonal region».

Pendlerfrykt Enkelte pendlere frykter at de vil måtte si opp jobben hvis grensekontrollen fører til at turen fram og tilbake til arbeidsplassen tar lengre tid.

- Det er helt enkelt. Man kan jo ikke ha et hverdagsliv der hjemme. Jeg har ingen barn, men jeg har hest, hus og hage, så jeg kan ikke passe min familie og mine dyr hvis jeg ikke kan komme hjem, sier Eva Jonensuu, som bor i Malmö og arbeider på et reisebyrå i København.

Alexander og Monika Klein fra Malmö, som har vært på juleferie i Nord-Norge, var blant de første som fikk sin identifikasjon kontrollert på Kastrup togstasjon etter å ha reist fra Norge med fly.

- Det var ikke noe problem. Jeg visste jo at det kom til å bli kontroll, så da var det bare å plukke fram førerkortet, sier Alexander Klein.

På Hyllie stasjon i Sverige, første stopp etter Øresundbroen, kontrolleres passasjerene igjen. Heller ikke her var det køer mandag morgen, ifølge Expressen. Politiets leder på stedet, Åke Rimborn, sier at de mange politifolkene ikke helt vet hva de skal gjøre om en reisende fra Danmark dukker opp uten gyldig ID-kort.

NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media