Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritiserte fengsling av kvinnelige aktivister. Svarte med dette

Saudi-Arabia bryter alle diplomatiske forbindelser med Canada.

FLY MOT TORONTO: Denne grafikken delte Saudi-Arabias statlige mediehus på Twitter tidligere i dag. Et Canada Air-fly er på vei mot tårnet i Toronto. Landene har nå brutt alle diplomatiske forbindelser. Foto: Twitter
FLY MOT TORONTO: Denne grafikken delte Saudi-Arabias statlige mediehus på Twitter tidligere i dag. Et Canada Air-fly er på vei mot tårnet i Toronto. Landene har nå brutt alle diplomatiske forbindelser. Foto: Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canada kritiserte forrige uke Saudi-Arabia for å pågripe saudiarabiske kvinneaktivister.

Kritikken fikk Saudi-Arabia til å tenne på alle plugger.

Den kanadiske ambassadøren til landet fikk mandag beskjed om at han har 24 timer på seg å forlate landet. I tillegg har Saudi-Arabia kalt hjem sin ambassadør i Canada og lagt alle nye handelsforbindelser på is i protest mot det Saudi-Arabia kaller innblanding i «landets indre anliggender» fra Canadas side.

Fly mot Toronto-tårnet

Det som kanskje vekker mest oppsikt i denne saken, er Twitter-meldingen til landets statlige nyhetsbyrå. I en grafikk publisert tidligere i dag ser man et Air Canada-fly som ser ut til å styrte mot tårnet i Toronto.

Det har en uvanlig likhet til terrorangrepet i 2001, hvor to fly styrtet mot tvillingtårnene i New York 11. september, skriver Business Insider.

Twitter-meldingen med flyet ble seinere slettet, og en ny ble lagt ut ikke lenge etterpå. Denne gang uten flyet i grafikken. Teksten er den samme i begge Twitter-meldingene. Der skriver de følgende:

- Stikk ikke nesa di der hvor den ikke hører hjemme. Som et arabisk ordtak sier: Den som går inn i det som ikke angår ham, finner det som ikke behager ham.

Mediehuset skriver i en Twitter-melding i ettermiddag at de i dag slettet bildet med flyet fordi det var upassende.

- Flyet var ment å symbolisere at ambassadøren blir sendt hjem. Vi innser at det budskapet ikke var tydelig nok og den andre betydningen var ikke meningen. Vi beklager til alle som ble såret, skriver de.

PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Nå skal kvinnen være arrester, melder Associated Press. Vis mer

Flere konsekvenser

Kritikken mot Saudi-Arabia ble lagt ut på Utenriksdepartementet i Canadas Twitter-konto fredag. Midtøsten-landet har trolig brukt helga på å diskutere hvordan de skal reagere, for i dag kom avgjørelsen.

Den statlige TV-kanalen Al Ekhbariya skriver at landet også har besluttet å stanse alle stipendordninger som gjelder Canada, samt flytte alle saudiarabiske studenter og lærlinger som oppholder seg der, til andre land, skriver NTB. Om lag 8.000 saudiarabere studerer i Canada, ifølge 2017-tall fra det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

- Alle videre kanadiske skritt i denne retningen vil anses som en erkjennelse av vår rett til å blande oss inn i Canadas indre anliggender, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias utenriksdepartement.

Terrorangrepet mot tvillingtårnene i New York har satt dype spor i verdenshistorien. 15 av de 19 flykaprerne som sto bak var saudiarabiske statsborgere. Det var også hjernen bak angrepet: terroristen Osama bin Laden.

Får kjøre bil, men …

Også Norge har kritisert Saudi-Arabias opptreden mot aktivister. Det har foreløpig ikke gitt noen bekjemper.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) slo tidligere i år fast at kvinners stilling i Saudi-Arabia er uakseptabel.

- Jeg er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, ikke minst økt bruk av dødsstraff, fengsling av menneskerettighetsforsvarere, kvinners rettigheter og manglende ytringsfrihet, sa hun i Stortinget i juni.

De endringene som har funnet sted i landet, betegnet Søreide som symboltunge, men hun stiller spørsmål ved hvor dypt reformviljen i landet stikker.

Han som regnes som landets leder, kronprins Mohamed bin Salman, har lovet omfattende reformer. Kvinner har nå fått lov til å kjøre bil og se fotballkamper. Det kvinner får lov til i landet stopper imidlertid der.

Forrige uke ble enda to kvinner fengslet i Saudi-Arabia for sitt menneskerettighetsarbeid. Siden mai har flere kvinner blitt fengslet å fremme rettighetene sine, skriver Amnesty.

Amnesty International skriver i en pressemelding i dag at verdenssamfunnet må stå opp for kritikken Canada har gitt Saudi-Arabia.