KRITISERTE FRANKRIKE: Storbritannia eksporterer fortsatt våpen og militært utstyr til Russland. De viser en parlamentarisk rapport som ble lagt fram kort tid etter at statsminister David Cameron kritiserte Frankrike for å selge våpen til russerne. Foto: EPA/PA/NTB Scanpix
KRITISERTE FRANKRIKE: Storbritannia eksporterer fortsatt våpen og militært utstyr til Russland. De viser en parlamentarisk rapport som ble lagt fram kort tid etter at statsminister David Cameron kritiserte Frankrike for å selge våpen til russerne. Foto: EPA/PA/NTB ScanpixVis mer

Kritiserte Frankrike for å selge våpen til russerne. Nå avslører rapport at britene gjør det samme

Statsminister David Cameron blottlagt av ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia eksporterer fremdeles våpen og militært utstyr til Russland, til tross for britenes frykt for at russerne har bevæpnet de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina. Det slår en parlamentarisk rapport fast, ifølge BBC.

Rapporten ble lagt fram kort etter at statsminister David Cameron kritiserte Frankrike for å selge krigsmateriell til russerne. Den mest oppsiktsvekkende kontrakten går på salg av to toppmoderne krigsskip i klassen Mistral, til en verdi av 1,2 milliarder euro. Det første, døpt «Vladivostok», er allerede betalt og skal leveres til Russland i oktober.

Frankrikes president Francois Hollande gjorde det denne uka klart at salget av krigsskipene, som er amfibie-fartøyer og hangarskip for helikoptere, er for seint å stanse nå. Men det andre skipet, som skal leveres i 2016, kan bli stanset dersom EU vedtar et forbud mot salg av alle våpen til Russland.
 
Milliardeksport Cameron har oppfordret EU til å stanse alt våpensalg til Russland på grunn av støtten til separatistene i Ukraina, og sa mandag denne uka at Storbritannia alt har stanset sitt våpensalg til Russland.

Men den parlamentariske rapporten viser at 251 lisenser for eksport til Russland av våpen til en verdi av 132 millioner pund (drøye 1,3 milliarder kroner) fortsatt er gyldige.

Lisensene omfatter våpen og militært utstyr som skarpskytterrifler, ammunisjon, skuddsikre vester, militært kommunikasjonsutstyr, nattbriller og utstyr til kryptografi, ifølge rapporten. Kun 31 lisenser var trukket tilbake.

Parlamentarikeren John Stanley sier at mens britene har vært i forkant i forbindelse med tiltak mot russerne, så har det ikke blitt gjort nok.

- Russland er et autoritært regime, og vi burde hatt en mer forsiktig tilnærming, sier Stanley til BBC.

Kompromissløs mot russerne Cameron har inntatt en kompromissløs holdning overfor Russland, ikke minst etter nedskytingen av det malaysiske flyet MH17. Han har heller ikke lagt fingrene imellom i sin kritikk av Frankrike for å selge marinefartøyer til Russland.

Søndag skrev Cameron i Sunday Times at MH17-katastrofen var et direkte resultat av Russlands destabiliserende handlinger, og slo fast at Russland gir opprørerne våpen.

- Vi må snu dette raseriet til handling, skrev han.

Som svar sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius at britene bør ta en titt på antallet russiske oligarker i London før de kritiserer andre.

Nå tyder alt på at Cameron skulle tatt en kikk også på sine egne eksportlisenser.

VEKKER OPPSIKT: Milliardavtalen russerne har inngått om kjøp av to slike franske krigsskip av typen Mistral har vakt oppsikt. Foto: AFP Photo/Frank Perry/NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Milliardavtalen russerne har inngått om kjøp av to slike franske krigsskip av typen Mistral har vakt oppsikt. Foto: AFP Photo/Frank Perry/NTB Scanpix Vis mer