STILLES FOR RETTEN:  Alaa Abd al-Fattah kritiserte Egypts militære, og må nå i retten søndag. - Jeg har det bra og fengselet er helt greit, sier al-Fattah til egyptiske AlMasri AlYoum. Foto: Scanpix
STILLES FOR RETTEN: Alaa Abd al-Fattah kritiserte Egypts militære, og må nå i retten søndag. - Jeg har det bra og fengselet er helt greit, sier al-Fattah til egyptiske AlMasri AlYoum. Foto: ScanpixVis mer

Kritiserte massakre - anklaget for terror

Den egyptiske blogg-aktivisten Alaa Abd al-Fattah kritiserte landets militære. I dag må han for retten for terrorplanlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): - Alaa støttet kopterne og snakket og skrev mye om Maspiro-massakren. Han har stor innflytelse blant de unge og gjorde folk oppmerksom på det som skjedde, sier Amal Bakry i organisasjonen No To Military Trials til Dagbladet.

Det var 9. okotber i år at koptere i Kairo demonstrerte mot at en kirke i Aswan sør i landet var blitt ødelagt og brent. Også muslimer deltok i protesten, som endte opp utenfor Maspiro-bygningen der den egyptiske kringkastingen holder til. Militæret svarte med rå makt og stridsvogner. Minst 28 ble drept og 325 ble skadd.

En måned i fengsel I dagene etter massakren skrev Alaa Abd al-Fattah kritisk både på internett og i aviser om militærets rolle. 30. oktober ble han arrestert.

- Han var den første som snakket tydelig om Maspiro-massakren. Generalene syntes han ble for brysom. Derfor anklaget de ham for å ha oppfordret til vold i forbindelse med demonstrasjonen, sier Bakry.

I tillegg ble han anklaget for å ha stjålet våpen fra militæret, for å ha angrepet soldater og ødelagt militærets eiendom. I og med at han er sivilist, har Abd al-Fattah nektet å godta en militær domstol. 12.000 personer er blitt dømt i militære rettssaker siden mars. Mange av dem har ikke en gang vært til stede i sin egen rettssak.

Fordi Abd al-Fattah har nektet å godta den militære domstolen, er det heller ikke blitt noen rettssak. I stedet har Abd al-Fattah sittet over en måned i varetekt.

STØTTESPILLER:  Amal Bakry fra organisasjonen No To Military Trials mener bloggeren Alaa Abd al-fattah er blitt for brysom for det styrende militærrådet i Egypt. Abd al-Fattah var kritisk til militærets rolle i massakren på koptere 9. oktober og er nå anklaget for overlagt drap og terrorplanlegging. Foto: Åsmund Gram Dokka
STØTTESPILLER: Amal Bakry fra organisasjonen No To Military Trials mener bloggeren Alaa Abd al-fattah er blitt for brysom for det styrende militærrådet i Egypt. Abd al-Fattah var kritisk til militærets rolle i massakren på koptere 9. oktober og er nå anklaget for overlagt drap og terrorplanlegging. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer

Militæret har nå godtatt å føre saken for en sivil domstol, men har til gjengjeld føyd overlagt drap og terrorplanlegging til anklagepunktene.

Fra aktivistfamilie Abd al-Fattahs far, Ahmed Seif, er en kjent aktivist og mangeårig leder for Hisham Mubarak Law Center som arbeider med menneskerettssaker.

- Også moren er en aktivistveteran. Hun har sultestreiket i flere uker, men er nå blitt bedt om å avslutte den. Hun er blitt veldig svak. Alaa kommer fra en aktivistfamilie og har vært en sentral opposisjonell i en årrekke, forteller Amal Bakry.

Abd al-Fattah har sammen med kona Manal vunnet internasjonale priser for bloggen sin. De venter sitt første barn denne uken, men det har ikke forandret militærets syn på saken.

- Han har konfrontert militæret på en måte generalene ikke tåler. Derfor vil de nå straffe ham, mener Bakry.

Søndag skal Abd al-Fattah igjen møte i retten. Da skal det avgjøres om han skal løslates eller sitte 15 nye dager i varetekt.

Gransker seg selv FNs høykommissær for menneskerettigheter har tidligere bedt om at Alaa Abd al-Fattah og andre som er arrestert for å ha benyttet seg av ytringsfriheten, blir løslatt umiddelbart.

Militæret har selv forbeholdt seg retten til å granske sin egen rolle i Maspiro-massakren. Det er så langt ikke meldt om at soldater eller offiserer er blitt straffet, til tross for at det foreligger omfattende videobevis fra hendelsene.

Mange menneskerettsorganisasjoner er sterkt kritiske til at militæret gransker seg selv og frykter at det vil komme lite eller ingenting ut av granskingen.

KAMPANJE: Grafitti og tagging til støtte for Alaa Abd al-Fattah kan sees mange steder i Kairo sentrum. Foto: Åsmund Gram Dokka
KAMPANJE: Grafitti og tagging til støtte for Alaa Abd al-Fattah kan sees mange steder i Kairo sentrum. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer