Kritiserte Obama - roste McCain

Se Bidens tale med angrepene mot McCain. Og se videoangrepet republikanerne hadde klart til å svare med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/DENVER (Dagbladet.no): Joe Biden, Barack Obamas nyutnevnte visepresidentkandidat, gikk rett i strupen på John McCain da han i natt stod på talerstolen ved siden av Obama.

Joseph Robinette Biden jr.

• Født 20. november 1942, i Pennsylvania (flyttet som 10-åring).

• Senator fra Delaware, for demokratene, siden 1972.

• Utdannet advokat, har også to hovedfag i statsvitenskap og historie.

• Katolikk.

• Leder av Senatets utenrikskomité.

• Kandidat i demokratenes nominasjonsvalg i år, trakk seg etter dårlig resultat i Iowa i januar.

• Jobbet i 2004 for å få demokratenes John Kerry til å velge John McCain, nå republikanernes presidenthåp, som visepresidentkandidat.

• Lanserte seg som demokratisk presidentkandidat i 1988, trakk seg etter anklager om plagiat i valgkampmateriellet. (Tapte dermed mot Michael Dukakis i nominasjonsstriden.)

Se hele Bidens tale i den nest største videospilleren i denne saken.

John McCain svarte raskt.

Først sendte kampanjen hans ut en epost der Biden var sitert på at han i starten av 2008-valgkampen sa at han ikke Barack Obama ikke var klar for å bli president.

Tre timer etterpå publiserte McCain-kampanjen en video der det aktuelle sitatet var tatt med, sammen med Bidens lovprising av John McCain, skriver New York Times.

- McCain en personlig venn

I videoen, som du kan se i videospilleren øverst i denne saken, sier Biden følgende:

- John McCain er en personlig venn av meg, en god venn, og jeg ville være beæret over å gå til valg med eller mot John McCain, fordi jeg tror det ville være bra for landet.

Sitatet er for øvrig blitt brukt i en tidligere video fra republikanerne som du kan se i en av de små videospillerne til høyre i denne saken.

Kritiserte Obama - roste McCain

Biden kom med uttalelsen på Jon Stewarts «The Daily Show» I 2005. Han la til at han mente det fordi han i 2004 hadde bedt McCain forlate partiet sitt og stille som visepresidentkandidat for John Kerry.

En lang rekke «men ...»

McCain og Biden er gamle venner.

De har kjent hverandre siden McCain kom inn i senatet i 1987, da Biden allerede hadde vært senator i 14 år. Ifølge New York Times har de vært på en rekke reiser sammen rundt om i verden.

Men Biden var ikke bare vennlig mot McCain i gårsdagens tale.

- McCain er en venn av meg, han tjente landet sitt med ekstremt mot, sa Biden, før han fortsatte med en lang rekke «men ...».

- Det går ikke an å endre USA når du har uttalt at «i de viktige spørsmålene er jeg fullstendig enig med Bush». Du kan ikke endre USA når du mener at vi «under Bush-adminstrasjonen har gjort store framskritt økonomisk». 

Ertet McCain for hus-tabben

Biden benyttet også muligheten til bemerke McCain-tabben tidligere denne uka, da McCain ikke klarte å gi noe klart svar på hvor mange hus han hadde.

- Dere sitter ved kjøkkenbordet om kvelden og diskuterer hvor mye dere må jobbe for å kunne betale alle regningene. Det trenger ikke McCain bekymre seg for, han må bestemme seg for hvilket av sine sju kjøkkenbord han skal sitte ved, sa Biden.

• LES OGSÅ: - Biden er det Obama trenger

Utnevnelsen av Biden har for øvrig skapt splid blant Hillary Clintons tilhengere i det demokratiske partiet.

Misnøye i Irak

I Irak har ikke utnevelsen skapt splid.

Der er de enige om at de ikke ønsker seg Joe Biden som ny visepresidentkandidat, ifølge NTB.

- Valget av Biden er skuffende fordi han er mannen bak ideen om et oppstykket Irak. Vi var mot valget av Biden da det ble kunngjort og vi er fremdeles mot det, sier Salih al-Mutlaq, leder av Nasjonal dialog, en av sunniarabernes hovedgrupperinger i nasjonalforsamlingen.

- Om Biden blir visepresident, vil han ikke bidra til å forbedre relasjonene mellom Irak og USA, sier Ezzet al-Shabender fra det sekulære partiet Iraklisten.

Al-Mutlaq mener Bidens forslag om å dele Irak i en sunnimuslimsk, en sjiamuslimsk og en kurdisk del kun vil føre til nye kamper, blant annet om naturressurser, melder NTB.

Bidens forslag ble lagt fram i 2006, en tid da volden mellom forskjellige etniske og religiøse grupper var ute av kontroll. Forslaget gikk ut på å gi de tre forskjellige delene selvstyre.

Les også: Fem ting Biden-utnevnelsen sier om Obama

MØTTES TIL DEBATT I FJOR: Da sa Joe Biden at han mente Obama manglet erfaring.
I SPRINGFIELD: Michelle og Barack Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer