Russisk militæranalytiker:

Kritiserte Russland-strategi - snudde over natta

«Situasjonen vil bli verre for vår del», sa den russisk militæranalytikeren i en mye omtalt TV-debatt mandag. To dager seinere dukket han igjen opp på skjermen - denne gangen med et helt annet budskap.

RETORISK HELOMVENDING: Tidligere i uka sa den russiske militæranalytikeren Mikhail Khodaryonok blant annet at «hele verden er mot oss». I onsdagens TV-sending var tonen en helt annen da han skulle beskrive Russlands sjanser til suksess i krigen. Foto: Skjermdump fra talkshowet «60 minutter» på russisk statlig TV
RETORISK HELOMVENDING: Tidligere i uka sa den russiske militæranalytikeren Mikhail Khodaryonok blant annet at «hele verden er mot oss». I onsdagens TV-sending var tonen en helt annen da han skulle beskrive Russlands sjanser til suksess i krigen. Foto: Skjermdump fra talkshowet «60 minutter» på russisk statlig TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte stor oppsikt da den russiske journalisten og militæranalytikeren Mikhail Khodaryonok tidligere denne uka leverte en pessimistisk analyse av situasjonen for russiske styrker i Ukraina.

Han var invitert til talkshowet «60 minutter», som sendes to ganger daglig på statlig TV i Russland.

Khodaryonok ba Russland forberede seg på at det ukrainske forsvaret, med hjelp fra europeiske allierte, vil kunne bevæpne én million mennesker.

- Situasjonen vil bli verre for vår del, slo han fast, før han blankt avviste russisk propaganda om moralsk og psykisk forfall blant Ukrainas styrker.

Onsdag dukket militæranalytikeren igjen opp på TV-skjermen. Da var budskapet snudd på hodet.

Avviser ukrainske «rykter»

Dronevideoer av det som skal være russiske angrep på USA-donerte M777-kanoner ruller i bakgrunnen mens Khodaryonok spår suksess for Russland:

- Det er all grunn til å tro at disse kanonene vil bli de høyest prioriterte målene framover. De kommer til å bli truffet og slått ut.

Militæranalytikeren avviste samtidig påstander om ukrainsk framgang og suksess som rykter.

- Når det gjelder ryktene som spres av Ukraina, som indikerer at de oppnår stor suksess og står klare til å gjennomføre motangrep, viser Slangeøya hvorfor disse påstandene er usanne.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer

- Helt utelukket

Slangeøya ligger i Svartehavet, drøyt 30 kilometer sør for havnebyen Odesa i Ukraina. Det var et av de første stedene hvor det ble rapportert om angrep da Russland invaderte Ukraina.

Ukraina har meldt om flere vellykkede angrep mot de russiske styrkene på øya, men Khodaryonok avviser altså dette narrativet som rykter.

- For at Ukraina skal kunne gjennomføre sin plan om et angrep fra sjøen, må de få kontroll over luftrommet og sikre seg herredømme til sjøs. Det er helt utelukket så lenge vår svartehavsflåte befinner seg der, forklarte han.

Også onsdagens TV-uttalelser har fått oppmerksomhet. En av dem som har delt et klipp fra sendingen på Twitter er BBCs Russland-ekspert Francis Scarr.

Han antyder at helomvendingen i Khodaryonoks retorikk var påvirket ovenfra.

«Det ser ut som at noen har irettesatt ham litt», skriver Scarr.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer