Kritiserte sikkerheten før NOKAS ble ranet

Visepolitimester Arne Hammersmark var misfornøyd med sikkerheten i NOKAS før ranet. Men bankledelsen syntes flere av politiets forslag var for dyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Vi kunne se at sikkerheten ikke var av høy standard. Derfor foreslo vi rutineendring og nytt utstyr, sa visepolitimesteren i sitt vitnemål i Stavanger tingrett i går.

Etter å ha mottatt informasjon om at et ran kunne være under planlegging, inspiserte politiet NOKAS-bygningen.

-  Vi syntes det var veldig uheldig at begge portene kunne stå oppe samtidig, slik at det var direkte adgang inn til hvelvet, sa Hammersmark, som også ba NOKAS om å holde hvelvet stengt så mye som mulig.

Politiet kritiserte også videoutstyret inne i banken og ute på plassen. Billedkvaliteten var langt under pari og kameraene skiftet på å gjøre opptak. Dermed er mye viktig informasjon gått tapt.

-  Ble for dyrt for NOKAS

Et bedre kamerasystem kunne gjort det mulig å fastslå høyden på den enkelte raner. En direkte linje fra kameraene i banken til operasjonssentralen på politihuset ble installert, men den trengte bedre teknologi for å fungere.

Dette ble ifølge visepolitimesteren for dyrt for NOKAS.

-  De var lite lystne på å bruke penger på dette så kort tid før de skulle flytte, sa han. Heller ikke han forutså at ranerne skulle ta seg inn bakveien.

 KRITISK:  Visepolitimester Arne Hammersmark vitnet i Stavanger tingrett i går. Han var svært kritisk til sikkerheten i NOKAS før banken ble ranet. Foto: Erling Hægeland
KRITISK: Visepolitimester Arne Hammersmark vitnet i Stavanger tingrett i går. Han var svært kritisk til sikkerheten i NOKAS før banken ble ranet. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Stavanger-rykter

Hammersmark fortalte i går i detalj om politiets etterretningsinformasjon før ranet:

  •  To Ford Excursion, typiske ransbiler, var blitt stjålet på Hamar. En Volvo XC som angivelig kunne knyttes til Kjell Alrich Schumann, var blitt observert. Samtidig var flere minibanker sprengt. Alt dette skjedde på det indre Østland, hvor den etterlyste Schumann var kjent for å operere.
  •  Flere sentrale personer i ransmiljøet var gått under jorda. Det gikk rykter om at enkelte av dem kunne ha tatt opphold i Stavanger-området.
  •  Vektere hadde observert mulig spaning på NOKAS-lokalet og en pengetransport.

Dette var likevel ikke nok til et kraftigere vakthold rundt NOKAS-bygningen.

-  Ekstremt anslag

-  Det er viktig for meg å sette meg inn i situasjonen slik den var der og da. Det har aldri vært i mine tanker å rette kritikk mot noen, heller ikke politimennene som avfyrte skudd. Dette var et så ekstremt anslag, sa Hammersmark.

Regiondirektør Marius P. Ivan avviser at videosystemet i NOKAS-sentralen var for dårlig.

-  Kameraene har i stor grad bidratt til å opplyse saken, sier Ivan.