Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kritisk dårlig for Jonas

Selv om Ap går fram, er ingen partileder mindre populær blant egne velgere enn Jonas Gahr Støre. Det er kritisk, mener målingsansvarlig.

SLITER BLANT SINE EGNE: Jonas Gahr Støre har blandet støtte fra sine egne, men forteller Dagbladet at han har tro på bedring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLITER BLANT SINE EGNE: Jonas Gahr Støre har blandet støtte fra sine egne, men forteller Dagbladet at han har tro på bedring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

På oppdrag for Dagbladet har Ipsos spurt velgerne om de synes partilederne i de ulike partiene gjør en god, middels eller dårlig jobb, uavhengig av partivalg.

Tallene er alt annet enn oppløftende for Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Selv om Arbeiderpartiet som parti har løftet seg på meningsmålingene den siste tida, mener bare 20 prosent av befolkningen at Støre gjør en god jobb for Ap. 26 prosent av de spurte vurderer jobben som dårlig.

Selv blant hans egne velgere er det bare 42 prosent at Støre gjør en god jobb. Dette er det dårligste resultatet blant egne velgere av samtlige av de norske partilederne i denne målingen, som er tatt opp i et landsrepresentativt utvalg i perioden 17. - 19. februar.

13 prosent

Velgerne er også spurt helt fritt hvem som er best egnet til å gjøre jobben som statsminister.

Bare 13 prosent peker da på Ap-lederen.

Mads Motrøen, ansvarlig for de politiske målingene i Ipsos, mener det er et svært dårlig resultat.

- Dette er kritisk dårlig for Jonas Gahr Støre sin del. Det burde vært flere, sier han og utdyper:

- Dette er et spørsmål som tilgodeser de største partiene. Høyresiden svarer gjerne Solberg og venstresiden Støre. Spesielt opp mot meningsmålingene ellers, som viser at venstresiden dominerer, er det en dårlig tendens for Ap-lederen. Det er ingen god trend at Ap ikke har en klarere opposisjonskandidat til å ta over, det kan bli problematisk over tid, mener han.

- Overrasket

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, sier han er overrasket over meningsmålingen.

- Først og fremst viser denne målingen at Erna Solberg taper velgere og oppslutning, mens Støre er stabil. Jeg reiser mye rundt i partiorganisasjonen og min opplevelse er at det er et engasjement og en entusiasme som øker. Jeg mener at partiet er langt mer samlet i dag enn det var for et år siden, og vi har ingen lederdebatt. Så jeg er overrasket over disse tallene, de stemmer ikke med mitt inntrykk, sier han.

Selv sier Støre at han tror på oppgang.

- Jeg opplever god støtte hos arbeiderpartifolk når jeg reiser rundt i landet, og hvis vi fortsetter å prate om bedre velferd og flere klimavennlige arbeidsplasser, så tror jeg på oppgang også på disse målingene, skriver han i en melding til Dagbladet.

- Kritisk

Fortsatt Giske-diskusjoner

To år etter at Trond Giske gikk av som nestleder, vekker den tidligere nestlederen fortsatt diskusjon i partiet.

- Tror du det kan være noe av årsaken at velgerne ikke synes Støre klarer å stoppe dette?

- Jeg ser at kommentariatet har sterke meninger om dette. Jeg er ikke en del av stortingsgruppa, men mitt inntrykk er at vi har ei samlet og sterk stortingsgruppe, sier Skjæran.

- Så tror jeg at Ap som et stort parti må finne oss i at det er et stort fokus på indre anliggende hos oss, men jeg mener det er et sterkere engasjement og et sterkere parti bak Jonas. Borgerlig side svekker seg og det er et stort engasjement for å bytte ut regjeringen.

- Vi er ikke på det nivået vi skal være ennå, men det betyr bare at vi må jobbe hardt for å få fram vår politikk, sier nestlederen.

Vedum mest populær

Blant de andre partilederne, er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum den flest mener gjør en god jobb for partiet sitt.

60 prosent mener at Vedum gjør en god jobb - 87 prosent blant egne velgere.

- Det triveligste med rollen som partileder er alle de bra folkene jeg møter rundt i hele Norge. Målinger varierer, men dette viser at det er mange rause folk i landet vårt, sier Sp-lederen.

Selv om han kommer best ut, ser den vanvittige veksten for partiet ut til å ha stagnert.

En stund kunne det se ut som om Trygve Slagsvold Vedum kom til å ta igjen Støre i statsministerspørsmålet, men det har han ikke gjort.

I det åpne spørsmålet om hvem som er best egnet som statsminister peker 8 prosent på Vedum.

- Fortsatt er Støre den åpenbare statsministerkandidaten på venstresiden, konkluderer Motrøen.

STEINHARD REALITAT: Ap-leder Jonas Gahr Støre er tydelig på at det fortsatt er et borgerlig flertall. Reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Moxnes over Erna

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vurderes til å gjøre en god jobb for sitt parti av 46 prosent av de spurte. Tallet blant hans egne velgere er 86.

Det plasserer Rødt-lederen marginalt foran Høyre-leder Erna Solberg, som 45 prosent mener gjør en god jobb for Høyre.

Da Solberg ble gjenvalgt som statsminister i stortingsvalget i 2017 ble jobben hun gjorde vurdert som god av 70 prosent. Det siste året har hun vært på dagens nivå.

Når velgerne er spurt helt fritt hvem som er best egnet til å gjøre jobben som statsminister svarer 23 prosent Erna Solberg, en nedgang på 2 prosent fra desember.

Mads Motrøen mener dette tyder på en tydelig regjeringsslitasje for Erna Solberg. Solberg har imidlertid fortsatt taket på Høyre-velgerne, der 85 prosent mener hun gjør en god jobb.

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, er mer positiv:

- Denne målingen bekrefter at Erna står sterkt og har stor tillit som statsminister. Hun har støtte, ikke bare i Høyre, men også fra velgere som stemmer på andre partier. Jeg tror forklaringen er hennes tygge og stødige lederskap, og evne til å løfte frem saker som angår folk i hverdagen.

KrF og Venstre i bunn

Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad får begge vurderingen «bra» av 12 prosent og deler den nederste plasseringen.

Henholdsvis 56 og 70 prosent av egne velgere sier det samme. For de minste partiene er usikkerhetsmomentet derimot svært høyt når det kommer til vurderingen fra egne velgere, fordi det utgjør ganske få personer.

Hele Norges coronakart