Kritisk disippel

Navn: Mohammad Khatami Alder: 56 Yrke: President i Iran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ung religionstudent ble Mohammad Khatami, oppslukt av tankene til ayatolla Khomeini og ble hans disippel. Nå, som president i Iran, prøver Khatami å lette på det svarte, våte ullteppet avdøde Khomeini la over det kulturelle og sosiale livet i Iran. Khatami ble aldri en ukritisk disippel. Men han er ingen barrikadestormende revolusjonær, som vil vrake de skriftlærdes overherredømme over Iran. Hans strategi er forsiktighet og moderasjon i kampen for større frihet og mer demokrati.

Mot seg har han Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, som vil holde Iran fast under strengt islamsk grep. De to barndomsvennene står nå turban mot turban i en bitter kamp om framtida til den islamske staten. Begge har svarte turbaner som betyr at de nedstammer fra profeten Mohammad. Begge er skriftlærde. Khatami er hojjatolislam, «graden» under ayatolla.

Faren til Khatami var en av Irans mest respekterte ayatollaer. Unge Mohammad ville egentlig bli lege, men faren sørget for at han valgte studier i korantolkning, islamsk rettslære og filosofi, først ved universitetet i Qom, deretter i Isfahan. Begge er viden kjente sjiamuslimske læresteder. Khatami er vel skolert i vestlig filosofi og refererer ofte til europeiske filosofer når han argumenterer for at islam er overlegen vestlige tanker, bortsett fra Vestens anerkjennelse av personlig frihet som et grunnleggende behov.

Det var faren som valgte en kone tilKhatami.

- Jeg møtte ham bare én gang. Jeg ble forelsket ved første blikk, forteller hans kone Zohreh Sadeghi til New York Times. De to døtre og en sønn. Etter brakvalget 23. mai 1997 er det lite familien ser til Khatami og selv klager han over lite tid til sine favorittsysler: bordtennis, svømming og lesing.

Fram til 1992 var Khatami minister for kultur og islamsk veiledning. Han ble tvunget til å gå av og tok jobben som leder for nasjonalbiblioteket. Her oppdaget han Internett og ble en ivrig bruker. I dag svarer han personlig på en e-post i uka fra hvem som helst. De som ikke blir trukket ut, får svar fra hans kontor. Vil du sende e-post til president Khatami, kan du logge deg på følgende side: http://www.salamiran.org/IranInfo/State/Presidency/Mail- President.html