Karanteneregler:

Kritisk døgn: Slik kan jula ryke

De neste timene kan bli avgjørende for hvorvidt du kan samles med dine nærmeste på julaften.

USIKKERHET: Den siste perioden har vært preget av skyhøye smittetall og mange sykehusinnleggelser flere steder i landet. Natt til onsdag denne uka ble blant annet karantenereglene strammet inn. Det kan få betydning for hvordan årets julefeiring gjennomføres. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: Den siste perioden har vært preget av skyhøye smittetall og mange sykehusinnleggelser flere steder i landet. Natt til onsdag denne uka ble blant annet karantenereglene strammet inn. Det kan få betydning for hvordan årets julefeiring gjennomføres. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, forsikret statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mandag.

Så enkelt er det likevel ikke. Når kalenderen teller åtte dager igjen til julaften, går mange nordmenn nå inn i det som kan bli et kritisk døgn.

Mandag strammet regjeringen kraftig inn på de nasjonale tiltakene for å begrense smitten. Omikron har «endret spillereglene» og ett trekk fra myndighetene er strengere karanteneregler.

Et krav

Uavhengig av virusvariant har regjeringen derfor innført felles isolasjons- og karanteneregler:

  • Alle nærkontakter til en smittet person skal som hovedregel i smittekarantene i ti døgn. Dette gjelder også for alle som har to vaksinedoser eller færre. Du kan ta en PCR-test etter sju dager. Er den negativ når du får svar, er du ute av karantenen. (Se definisjon på nærkontakt her.)
  • Øvrige nærkontakter kan teste seg ut etter tre dager, men fortatt være i fritidskarantene til negativ PCR-test etter sju dager. (Øvrige nærkontakter kan være for eksempel være kolleger eller klassekamerater).
  • Det er enkelte unntak, blant annet for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstida, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

Uflaks

Er du bekreftet smittet, er reglene tydelige. Du skal i isolasjon, som avsluttes når det har gått minimum seks døgn fra tidspunktet symptomene startet. Kravet er også at du har vært feberfri i minst 24 timer, uten å bruke febernedsettende medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer