Karanteneregler:

Kritisk døgn: Slik kan jula ryke

De neste timene kan bli avgjørende for hvorvidt du kan samles med dine nærmeste på julaften.

USIKKERHET: Den siste perioden har vært preget av skyhøye smittetall og mange sykehusinnleggelser flere steder i landet. Natt til onsdag denne uka ble blant annet karantenereglene strammet inn. Det kan få betydning for hvordan årets julefeiring gjennomføres. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
USIKKERHET: Den siste perioden har vært preget av skyhøye smittetall og mange sykehusinnleggelser flere steder i landet. Natt til onsdag denne uka ble blant annet karantenereglene strammet inn. Det kan få betydning for hvordan årets julefeiring gjennomføres. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, forsikret statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mandag.

Så enkelt er det likevel ikke. Når kalenderen teller åtte dager igjen til julaften, går mange nordmenn nå inn i det som kan bli et kritisk døgn.

Mandag strammet regjeringen kraftig inn på de nasjonale tiltakene for å begrense smitten. Omikron har «endret spillereglene» og ett trekk fra myndighetene er strengere karanteneregler.

Et krav

Uavhengig av virusvariant har regjeringen derfor innført felles isolasjons- og karanteneregler:

  • Alle nærkontakter til en smittet person skal som hovedregel i smittekarantene i ti døgn. Dette gjelder også for alle som har to vaksinedoser eller færre. Du kan ta en PCR-test etter sju dager. Er den negativ når du får svar, er du ute av karantenen. (Se definisjon på nærkontakt her.)
  • Øvrige nærkontakter kan teste seg ut etter tre dager, men fortatt være i fritidskarantene til negativ PCR-test etter sju dager. (Øvrige nærkontakter kan være for eksempel være kolleger eller klassekamerater).
  • Det er enkelte unntak, blant annet for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstida, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres.

Uflaks

Er du bekreftet smittet, er reglene tydelige. Du skal i isolasjon, som avsluttes når det har gått minimum seks døgn fra tidspunktet symptomene startet. Kravet er også at du har vært feberfri i minst 24 timer, uten å bruke febernedsettende medisin.

Skulle du mot formodning bli registrert som nærkontakt nå, ja, da er det uflaksen som råder.

Førstkommende fredag blir derfor avgjørende.

- Hvis du havner i karantene etter i morgen, altså fredag, kan du ikke besøke noen på julaften. Er du derimot husstandsmedlem og havner i karantene, kan du feire jul med de du bor sammen med. Unntaket er personer med symptomer, som bør skjerme seg fra andre, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til Dagbladet og fortsetter:

- Øvrige nærkontakter kan teste seg ut etter tre dager, men må forholde seg til fritidskarantenen.

«Siste frist»

Dinside skrev denne uka at om du tester negativt etter tre dager, som omtalt over, er du fortsatt i fritidskarantene. Det innebærer at du må avstå fra selskaper, turer på kino og den slags. Denne kan du teste deg ut av først etter sju dager etter siste kontakt med en som er påvist smittet.

Selv om fredag i prinsippet er «siste frist», må det trolig et julemirakel til også her. For å få fripass ut av karantene, kreves en negativ PCR-test. Ifølge Helsenorge kan et prøvesvar foreligge først i løpet av 1-4 dager.

Forsøker du å teste deg ut av karantene eller isolasjon på selveste julaften, er det altså en risiko for at du likevel må vente noen dager på svar.

Klar beskjed

- Er du bekymret for at folk vil bryte reglene?

- Vi tror de fleste vil følge reglene inn mot jul, slik at man ikke risikerer å utsette venner og familie for smitte. Vårt beste råd for jula er å passe på at alle som er til stede på sosiale samlinger, er friske. Videre er det viktig å teste seg hvis man har symptomer, og å varsle nærkontakter, fortsetter Nakstad.

MASSETESTING: Må vi fortsette å teste oss år etter år? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmålet under coronarunden 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

- Dersom man er forkjøla og tester negativt på hurtigtest, kan man da delta på julefeiring?

- Hvis du er småsyk med luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme til du blir frisk - uavhengig om det er coronavirus eller ikke. Årsaken til det er at man fort kan smitte andre, som igjen kan resultere i sykefravær i påvente av at disse må teste seg for å avklare om man har corona.

NYE KRAV: Regjeringen holdt pressekonferanse angående nye nasjonale krav med tanke på økt smitte i Norge. Video: NTB. Vis mer

- Skjønner det er kjedelig

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, har forståelse for at det kan være en krevende situasjon, og oppfordrer derfor til kontaktreduserende tiltak.

- Jeg skjønner det er kjedelig å havne i karantene til jul. Det er en generell oppfordring om å redusere antall nærkontakter og holde avstand til andre. Dette er for å redusere risikoen for smitte, sier Vold til Dagbladet.

Hun understreker likevel at reglene er tydelig.

- Det er riktig at det er sju dagers karantene. Det er i utgangspunktet ti dager, men du kan teste deg ut etter sju dager. Da gjelder disse karantenereglene som vi har hatt hele tiden. Der man skal holde avstand til andre og holde seg hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer