Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritisk etter moras død

Politisk kommentator Aslak Bondes mor døde av Covid-19. Han synes det er vondt å tenke på at familien ikke kunne følge henne på veien mot døden.

KRITISK: Politisk kommentator Aslak Bonde (t.h). er kritisk til besøksforbudet som ble innført ved sykehjem i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Politisk kommentator Aslak Bonde (t.h). er kritisk til besøksforbudet som ble innført ved sykehjem i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I en kommentar opplyser Morgenbladet-kommentator Aslak Bonde at mora hans døde av Covid-19 for noen uker siden. Nå retter han søkelyset mot helsemyndighetene og besøksforbudet som ble innført på norske sykehjem.

«Det verste var ikke at hun døde alene. Det som virkelig er vondt å tenke på, er at vi ikke kunne følge henne på veien mot døden», skriver Bonde i kommentaren, og stiller spørsmål ved besøksforbudet som ble innført på de fleste norske sykehjem som følge av epidemien.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- For seint

12. mars innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid. Det var siste gang Bonde fikk se mora bevisst, skriver han i kommentaren som Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi.

Videre skriver han at først ble de kjente og kjære pleierne satt i karantene, så ble mora overført til Oslo kommunes Covid-19-enhet. Da han fikk besøke henne igjen, var hun på dødsleiet.

«Samfunnet har latt mange av disse gamle møte døden alene – for mange var det for seint da de pårørende slapp inn helt i sluttfasen», skriver Bonde og fortsetter:

«Det burde ha vært akkurat like viktig i samfunnsdebatten å stille spørsmålet om hvordan folk dør, som å spørre om hvem som blir covid-19-ofre.»

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Vurdering

Dagbladet har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet, som ikke ønsker å uttale seg, men viser til en vurdering som er blitt publisert på sistnevntes hjemmesider.

Det påpekes at adgangskontroll og besøksforbud har vært innført for å beskytte sårbare pasienter, samtidig som Helsedirektoratet erkjenner at fravær og besøk kan medføre stor lidelse for både pasienter og pårørende.

Helsedirektoratet lister opp følgende fem anbefalinger i sin vurdering om besøk på helse- og omsorgsinstitusjoner:

  1. Det må gjøres unntak fra besøksrestriksjoner slik at barns rett til familieliv blir mulig
  2. For døende pasienter i helseinstitusjon må det, så langt det er mulig, gjøres unntak fra besøksrestriksjonene slik at nære pårørende får være til stede i livets sluttfase.
  3. Det bør vurderes i hvilken grad besøk av pårørende til ulike pasientgrupper, for eksempel pasienter i sykehjem med demens eller annen kognitiv svikt, kan ha en vesentlig positiv påvirkning på prognosen, eller om pårørende i vesentlig grad kan bidra til at pasienten overholder nødvendige smittevernrutine
  4. Ved alvorlig sykdom og uavklarte tilstander kan en samlet vurdering av pasientens og pårørendes behov lede til at det bør gjøres unntak fra besøksrestriksjoner.
  5. Personer med kognitiv svikt og andre som har vanskeligheter med å gjøre seg forstått eller å oppfatte informasjon, kan ha behov for bistand fra en pårørende eller annen følgeperson under en konsultasjon/behandling. Dersom følgepersonen ikke kan være til stede bør det legges til rette for bistand via telefon, sosiale medier eller liknende.

Høies melding

Under regjeringens pressekonferanse 1. april hadde helseminister Bent Høie følgende melding til de pårørende.

- Vi vet at mange pårørende synes det er sårt å ikke kunne besøke sine kjære på sykehjem, og at dette gjør tiden ekstra tung for mange – både for de pårørende, og for dem som ikke får besøk.

- Vi har strenge regler for å forhindre smitte på institusjonene våre, men vi har et veldig viktig unntak: Pårørende skal få besøke sine eldre og syke når de er kritisk syke, og livet går mot slutten, sa Høie og tilføyet at institusjonene skal legge til rette for dette.

corona-smittede i Norge

139 institusjonsdødsfall

Totalt har det blitt registrert 235 coronarelaterte dødsfall i Norge. 139 av dødsfallene har funnet sted på sykehjem og andre helseinstitusjoner, noe som tilsvarer over halvparten av dødsfallene. 90 av dødsfallene fant sted på sykehus, 5 hjemme og 1 på ukjent sted.

Dagbladet har tidligere rapportert om alvorlige virusutbrudd ved sykehjem som Vallerhjemmet, Kopås sykehjem og Metodisthjemmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!