Kritisk: - Feil måte

Lederen for Norsk Sykepleierforbund reagerer på Helsepersonellkommisjonens ferske rapport. - Høyere belastning er ikke måten å beholde og rekruttere sykepleiere, sier hun til Dagbladet.

PEKER PÅ MAGLER: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, stusser over Helsepersonellkommisjonens arbeid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PEKER PÅ MAGLER: Lill Sverresdatter Larsen , leder av Norsk Sykepleierforbund, stusser over Helsepersonellkommisjonens arbeid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg stusser jeg på at kommisjonens hovedmål virker å være å begrense personellveksten, ikke sikre gode helsetjenester, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, til Dagbladet.

Hun viser til at Helsepersonellkommisjonens leder var tydelig på at det må bli færre ansatte per pasient i framtida da kommisjonen la fra sin rapport torsdag.

- Det er ingen vei utenom at det blir færre ansatte per pasient. Vi kan ikke se for oss en politisk satsing som kan overdøve dette. Det hjelper ikke med en milliard her eller der. Det blir færre ansatte per pasient, sa kommisjonens leder Gunnar Bovim.

Men Sverresdatter Larsen mener rapporten har klare mangler.

- Urealistisk

Helsepersonellkommisjonen kom med en kraftig advarsel til alle da de la fram sin rapport og overleverte denne til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) torsdag:

De neste 20 åra blir det hele 250.000 flere mennesker over 80 år i Norge. Det er uunngåelig at dette ikke vil måtte legge mer press på helsetjenesten, var Bovims klare budskap.

Kommisjonen anbefaler blant annet å ta i bruk de ansattes kompetanse på en bedre måte, øke bruken av faste stillinger og satse mer på teknologi for å avlaste personellet og gjøre pasientene mer egnet til å hjelpe seg selv.

Men Larsen mener at Kommisjonen legger til grunn en altfor lav framskriving av behovet for helsepersonell, og viser til at SSB selv kaller denne «urealistisk».

STOR OPPGAVE: Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fikk i dag overlevert rapporten om helsepersonellkrisa. Foto: Javad Parsa / NTB
STOR OPPGAVE: Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fikk i dag overlevert rapporten om helsepersonellkrisa. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Da styrer du mot mindre og dårligere kompetanse, og vi undergraver vår felles helsetjeneste. Høyere belastning er ikke måten å beholde og rekruttere sykepleiere, sier Larsen.

Hun mener et selvstendig hovedmål bør være helsetjenester av god kvalitet til hele befolkningen.

- Så må jo tiltakene svare på hvordan vi sørger for riktig kompetanse og nok folk, også i en situasjon der behovet for helsehjelp blir større.

- Unngå skyttergraver

Sverresdatter hyller samtidig andre av forslagene i rapporten.

- Umiddelbart ser forslaget om et program for en effektiv organisering og riktig oppgavedeling ut som et godt tiltak. Kommisjonen foreslår også et forskningsprogram for teknologi og arbeidsprosesser. Det er bra, så lenge målet også er å heve kvaliteten på tjenestene, ikke bare effektivisere, sier Sverresdatter.

Bovim kom også med en bønn til politikerne: Slutt med å overby hverandre med gode tiltak innen helse- og omsorg. Dersom man skal utforme helsepolitikk, så må man først gjøre én ting: utrede personellbehovet.

- Nå kommer det ei tid da vi må prioritere tøffere og gjøre de viktigste oppgavene først. Fagfolk er en knapphet, og de må vi beskytte, sier Cecilie Myrseth (Ap).

Hun ber alle partier ta Bovims buskap til seg. Det samme gjør Høyre.

- Det er et stort alvor med den situasjonen vi står i, og derfor må vi nå besinne oss og finne felles løsninger. Vi må ikke gå i skyttergraver, men se på dette konstruktivt. Både partiene og alle parter i dette, sier Trøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer