Kritisk for 45-åring som ble tatt av skred

Tilstanden til den 45 år gamle mannen som lørdag ble tatt av et snøskred i Jølster i Sogn og Fjordane var natt til søndag kritisk og ustabil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble fraktet til sykehuset i Bergen med luftambulanse etter at han var funnet ved 19.30-tiden. Han hadde da ligget mellom seks og sju timer under snøen.

12 tatt av ras

Politiet ble varslet om skredet ved 13.20-tiden. 45-åringen var en av 12 personer i et følge fra Indre Sunnfjord Turlag som havnet midt i skredet i Dvergsdal i Jølster. Tre andre fra følget ble lettere skadd i skredet.

- Opprinnelig var det et følge på 16 personer som la ut på tur, men fire snudde på vei oppover, og dermed var det 12 stykker som ble helt eller delvis begravd da skredet gikk, sier politiinspektør Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Skredet var om lag 50 meter bredt og 75 meter langt.

Tradisjon

Indre Sunnfjord Turlag pleier hvert år på denne tiden å legge ut på turen gjennom Dvergsdalen og opp til Grovabreen gjennom en stigning som heter Tverrfjellet.

- Denne turen har blitt en slags årlig tradisjon for oss. Følget la ut på tur lørdag morgen og skulle komme tilbake utpå kvelden. Dette pleier å være en veldig fin tur, forteller leder Ingvald Os i Indre Sunnfjord Turlag til NTB.

Han var selv ikke med på turen.

Hunder

De som kom seg ut av raset ble fraktet til en gård øverst i Dvergsdalen som fungerte som en base for redningsaksjonen.

Fem redningshunder og 30-40 letemannskaper deltok i letingen lørdag ettermiddag.

Det var AMK i Førde som først fikk melding om at noen skiløpere kanskje var tatt av raset. Alarmsentralen henvendte seg til politiet, som straks ba Norske Redningshunder om hjelp.

Tilfeldigvis avvikler organisasjonen denne helgen en treningssamling på Tyin, som ikke ligger langt fra rasstedet. Dermed tok det ikke lang tid før de første redningshundene var på plass.

NTB