Kritisk for 7-åring

I går kveld og natt utspant det seg tre nye drukningsdramaer i det som allerede er blitt rekordsommeren for drukninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 personer har hittil omkommet, og situasjonen var i natt kritisk for to av gårsdagens ofre.

Alarmen går

16.53: En gutt på 7 år blir halt i land av froskemenn etter 12 minutter under vann i Brekkedammen på Frysja im Oslo. Sent i natt var tilstanden til gutten kritisk og ustabil.

22.15: Stavangerpolitiet blir varslet om en amatørdykker som ikke har kommet opp til overflaten ved Tungenes fyr. To helikoptere og en rekke båter blir satt inn og berger den kvinnelige dykkeren i god behold under en time senere.

22.43: Politiet i Oslo får inn melding om drukning i Movann i Maridalen. En sterkt beruset kvinne i 40-årene har forsøkt å svømme tvers over vannet, men har gitt opp midtveis. Redningsmannskaper får kvinnen i land og til sykehus. Tilstanden var kritisk og ustabil sent i natt.

28 personer har omkommet i drukningsulykker hittil denne sommeren. Dette er rekord. Norsk Folkehjelp presenterer sjokktallene. I fjor druknet 15 personer i perioden fra 15. juni til 15. juli. Tallet for samme periode i år er 26. De siste dagene har i tillegg en to-åring i Nittedal og en 57 år gammel mann i Frostadvannet blitt dyster drukningsstatistikk. Økningen i drukningsdød er størst blant barn og innvandrere.

- Skolen ansvarlig

Åtte barn har hittil i år mistet livet på grunn av drukning. I samme periode i fjor druknet fem barn. - Skolen og skolepolitikerne bør føle seg ansvarlige. Svømmeferdighetene er ikke som de var. Svømmefaget blir stadig nedprioritert og svømmehallene stenges mens barna raser oppover på drukningsstatistikken, sier informasjonssjef i Norsk Folkehjelp Ivar Christiansen til Dagbladet.

Flere innvandrere

En annen gruppe som i økende grad blir utsatt for drukningsdøden er innvandrere.

- Vi ser innvandrere stadig oftere på drukningsstatistikkene. Detter har vi nå tatt ansvar for å gjøre noe med. Sammen med UDI jobber vi nå med å få til svømmeundervisning for alle som sitter på asylmottak, sier Christiansen, som igjen kommer med en instendig oppfordring til folk om å bruke svømmevest og kjøre saktere med båt.

DRUKNINGSALARM: Rekord mange barn har druknet i år. Ved denne dammen i Oslo klarte dykkermannskaper så vidt å redde livet til en sjuåring i går ettermiddag.