HUMANITÆR KATASTROFE: Gravide og fødende flyktninger lider under kritiske tilstander på grensen til Myanmar og Bangladesh. Foto: REUTERS/ Cathal McNaughton/ NTB Scanpix
HUMANITÆR KATASTROFE: Gravide og fødende flyktninger lider under kritiske tilstander på grensen til Myanmar og Bangladesh. Foto: REUTERS/ Cathal McNaughton/ NTB ScanpixVis mer

Rohingyaer på flukt fra Myanmar:

Kritisk for minoritet på flukt:
- Noen mødre dør mens de føder; andre ser barna dø av sykdom

Hjelpeorganisasjoner fortviler over at barnedødeligheten på Myanmars grense eskalerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 400 barn har blitt født ved Myanmar og Bangladeshs grense i løpet av de siste 14 dagene. Samtidig har over 400 000 Rohingyaer flyktet fra vold, pistolskudd og hjem som har gått opp i røyk.

Rohingyaene er fanget, og Myanmars militære har lagt skylden for den siste runden med vold på opprørerne.

FN betegner situasjonen som en «humanitær katastrofe», og hjelpeorganisasjonene er overveldet. Hele 80 prosent av flyktningene er kvinner og barn, og flere barn fødes på flukt mot grensen.

Den nybakte moren, Suraiya Sultan, (25) er, ifølge The Guardian, fanget mellom to verdener. Hun er ikke velkommen i noen av dem.

Derfor oppholdt hun seg i en 500 meter lang sti av gjørme da fødselen hennes plutselig var i gang. Da veene intensiverte tok en grensekontrollør fra Bangladesh seg av henne. Sliten og syk fødte hun datteren sin, Ayesha, før veien gikk videre til flyktningleiren.

FLYKTNINGKRISE: 409 000 rohingya-muslimer har flyktet fra undertrykkelse i Myanmar. Det betyr fullstendig overbelastede flyktningleire i nabolandet Bangladesh. Video: CNN / AP. Vis mer

Kritiske tilstander

Til The Guardian sa leiroffiser Mohd Mominul Haq at de har mottatt mange flyktninger i samme posisjon som Sultan, og at kvinnenes tilstand ofte er «kritisk».

- Vi gjør vårt beste for å hjelpe dem, men situasjonen er utenfor vår kapasitet. Noen mødre dør mens de føder; andre ser barna dø av sykdom eller dårlige forhold etter fødselen, sier han.

HØY DØDELIGHET: De siste fjorten dagene er det født 400 barn, men dødeligheten blant de fødende og barna deres er høy. Foto: REUTERS/ Mohammad Ponir Hossain/ NTB Scanpix
HØY DØDELIGHET: De siste fjorten dagene er det født 400 barn, men dødeligheten blant de fødende og barna deres er høy. Foto: REUTERS/ Mohammad Ponir Hossain/ NTB Scanpix Vis mer

Masum Bhadur (28) er en av dem som mistet sønnen til sykdom.

- Han hadde feber, og klarte ikke stoppe å skjelve, sier hun gråtende til avisen.

Mannen hennes, Abu Bakr (35) dro for å finne hjelp. Da han kom tilbake var det tre dager gamle barnet allerede dødt. Det var ingen ordentlig gravplass i nærheten. Derfor begravde Bakr sønnen i skogen i nærheten.

En annen kvinne visste ikke hva hun skulle gjøre med det døde barnet sitt, men etter å ha båret ham med seg i to dager, slapp hun liket av ham i elven Naf.

Manzur Kadir Ahmed, konsernsjef i Gonoshasthaya Kendra, People’s Health Centre, sier mødrene på flukt ikke kan amme barna sine på grunn av mangel på mat og vann.

Trenger hjelp

Mens Unicef sender mer hjelp til Bangladesh, har myndighetene i Myanmar sperret bistandsarbeidernes adgang til gravide kvinner og barn i i Nord-Rakhine.

- Kvinner og barn på begge sidene av grensen trenger umiddelbar hjelp og beskyttelse, sier Anthony Lake, administrerende direktør for FNs barnekonvensjon.

Situasjonen på grensen forverres daglig.

Samtidig kritiseres statslederen Aung San Suu Kyi for hennes manglende fordømmelse av den etniske rensingen av den muslimske Rohingya-minoriteten.

Suu Kyi er blant annet blitt tildelt Nobels fredspris for hennes arbeid som demokratiforkjemper. Kritikken kommer på tross av at Myanmars grunnlov gjør at hun ikke har noen formell makt over hæren.

- Hun trår feil gang på gang. Hvorfor er vanskelig å si, men det å tale rohingya-befolkningens sak er politisk kostbart. Store deler av befolkningen i Myanmar har null forståelse for deres situasjon. Suu Kyi er også relativt isolert, forklarte Iselin Frydenlund, postdoktor ved Det teologiske menighetsfakultet, overfor Dagbladet i forrige uke.