Kritisk for småbarna

To små barn kjemper for livet på Rikshospitalet etter drukningsulykker i helga. Ved Larvik falt en liten gutt i sjøen. I Fredrikstad ble ei lita jente funnet i vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden til gutten på halvannet år som falt i sjøen i Kolabånn ved Larvik var seint i går kveld fortsatt kritisk.

Sandefjord-familien var på overnattingstur i ei plastsnekke da ulykken skjedde. En annen familie var med på turen i egen båt.

- Det var guttens bror (4) som i går morges oppdaget at lillebror ikke var i båten, sier operasjonsleder Tor Engelstad ved politiet i Vestfold. Fireåringen vekket foreldrene, som fant sønnen liggende i sjøen. Gutten på ett og et halvt år har trolig kommet seg ut gjennom ei glipe i kalesjen på båten.

Til Rikshospitalet

Guttens foreldre skal ha startet gjenoppliving umiddelbart. AMK (Akutt Medisinsk Kommunikasjonssentral) rekvirerte luftambulanse, som fortsatte gjenoppliving på stedet litt over klokka 10. Det ble også fortsatt med gjenoppliving da gutten ble fløyet i luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo. Gutten ble i går behandlet på intensivavdelingen ved Rikshospitalet.

- Guttens tilstand er fortsatt kritisk og uavklart, opplyste informasjonsrådgiver Børge Einrem ved Rikshospitalet seint i går kveld.

Casper Kjenslie (11) fra Stabekk var på ei hytte 100 meter unna ulykkesstedet sammen med moren Linda Kjenslie og kameraten, Nicolay (11). De så redningsaksjonen fra verandaen på hytta.

Rop om hjelp

- Jeg lå og sov, men våknet da jeg hørte noen rope om hjelp, først to ganger, så to ganger til, forteller Casper.

- Jeg gikk ut på verandaen og så at det lå et barn på fjellet, og det sto noen voksne rundt. Det kom en person med ambulansevest løpende nedover. Litt seinere kom politiet og ambulansehelikopteret, forteller han.

Kaldt i vannet

Luftambulansen landet på en åker rett ved vannet.

- Det var dramatisk. Det var politi og redningsfolk som prøvde å få liv i gutten, og andre som tok seg av barna. På land samlet det seg en del folk, sier Linda Kjenslie, som forteller at gutten ble fraktet i båt til det ventende redningshelikopteret på land.

Politiet opplyste i går at temperaturen i sjøen lå på rundt 13-14 grader da gutten ble funnet.

- Det er uvisst hvor lenge gutten har ligget i sjøen, sier operasjonsleder Tor Engelstad.