Kritisk for verdenshavene: - Forandrer hele verden

Havnivået stiger raskere enn tidligere, permafrosten tiner, og kystbyer vil bli rammet av årlig ekstremvær, viser en fersk klimarapport.

NY RAPPORT: En ny IPCC-rapport varsler hyppigere ekstremvær, at havet kommer til å stige mer enn tidligere og at økosystemet i havet blir forstyrret. Bilder: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra FNs klimapanel IPCC viser at klimaendringer er i ferd med å bli en større trussel for menneskeheten enn tidligere antatt.

Ekstremvær som vi tidligere bare så en gang hvert hundrede år kan nå forekomme en gang i året, havnivået stiger dobbelt så raskt sammenliknet med forrige århundre, og store deler av permafrosten vil tine innen 2100.

- Det er en overveldende mengde bevis for at den globale oppvarmingen kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for økosystemet og mennesker, skriver forskerne i rapporten.

- Kommer til å forandre verden

Nathalie Schaller, klimaforsker ved CICERO, understreker at konklusjonene i den ferske rapporten viser mange av de samme konklusjonene som FNs rapport om klimaendringer på land fra august viste.

- Forekomsten av hetebølger blir hyppigere, mer intense, og varer lenger, slår Schaller fast overfor Dagbladet og legger til at dette ikke bare er dårlig nytt for korallrevene i havet, men at det også kommer til å påvirke syrenivået i havet.

- De aller fleste arter kommer til å bli påvirket av dette på en eller annen måte, understreker hun og legger til at funnene ikke egentlig er så overraskende for henne som forsker.(Saken fortsetter under grafikken)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer