Kritisk i Fødselskirken

Det er ikke mer mat igjen i Fødselskirken. Det sier advokat Anton Salman, som sitter fanget i kirken. Utenfor venter israelske soldater på at fienden skal komme ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vel 300 menneskene I Fodselskirken i Betlehem har ikke mer mat igjen. En 16-åring ble skutt i beinet da han beveget seg ut for a plukke spiselige planter onsdag, sier en advokat som sitter inne i kirken, til NTB.

Advokaten Anton Salman, som representerer alle de katolske kirkene i Betlehem, har vært inne i Fødselskirken siden første dag av den israelske invasjonen. NTB snakket med ham på mobiltelefon:

- Vi har ikke mat igjen. Derfor gikk gutten ut for å plukke viltvoksende «khubeizeh» i hagen rundt kirken. Er det en kriminell handling, spør Salman.

Vann får de innestengte fra en brønn inne kirken, men det er ikke egnet som drikkevann.

Elektrisiteten blir kontrollert av den israelske hæren. Noen ganger slås strømmen på, andre ganger av. De som har mobiltelefon, er nøye med å lade batteriene for å holde kontakten med omverdenen.

Munker og nonner

Salman forteller at det er vel 300 mennesker inne i kirken, og at 45 av dem er nonner og munker.

Mange av de andre er ansatt i de palestinske selvstyremyndighetenes sikkerhetsstyrker og sivile politi. 16 av dem skal ha våpen, men har ifølge prestene i kirken lagt dem vekk.

Kvinnene og barna fikk slippe ut etter at israelske styrker sprengte en av inngangene til kirken på invasjonens andre dag.

- Alle som er i Fødselskirken kom dit for å søke beskyttelse i Guds hus, sier Salman.

Skudd

Mens NTB er inne i Betlehem, hørte vi hele tiden enkeltskudd bli avfyrt fra ulike kanter av byen. Trolig var det skudd fra snikskyttere som skjøt i retning av Fødselskirken.

Israelske snikskyttere har de siste to ukene okkupert flere bygninger i Betlehem, slik de har gjort i de andre palestinske byene de har invadert siden slutten av mars.

Tirsdag kveld okkuperte israelske soldater også øverste etasje i Star Hotel, som brukes som base av journalister og pressefotografer. Det er plassert to stridsvogner foran inngangen, og alle som går inn i hotellet blir grundig sjekket av soldater.

Stridsvogner ruller rundt i byen, men mens NTB er der, avfyres det ingen granater. Derimot er det et sterkt oppbud av soldater som patruljerer i gatene. De oppfører seg nervøst.

Trette mennesker

I smugene og veiene som leder fra Bet Jala til Fodselskirken er det store materielle ødeleggelser - bygninger i ruiner, sprengte biler, store hull i vegger, oppbrutte dører, nedbrente hus - og trette mennesker.

- Vi har ikke sovet på 16 døgn, forteller Maryam Youssef som bor ca. 200 meter fra Fødselskirken. Soldatene kommer for inspisere flere ganger hver dag, forteller han.

De første fire dagene av invasjonen plasserte de hele familien på 14 i tillegg til 40 naboer som var kastet på gata av soldatene, inne på ett rom. - Det er verst om kvelden og natten. Da setter de på høyttaleranlegget som er festet til en kran de har plassert på plassen foran Fødselskirken. Vi hører lyden av skrikende kvinner og dyr som hyler. Det er psykologisk terror, sier Youssef.

NTB