LOM: Flere deler av landet er herjet av flom. På disse bildene ser du Lom bru. Video: Even Inge Nesje Vis mer

Kritisk i Vågå: - Spent på hvordan det vil utvikle seg

Oppland og Vestlandet er rammet av flom. I Vågå beskrives situasjonen som avgjørende.

Søndag ble nordlige deler av Oppland rammet av enorme vannmasser. 77 personer er evakuert fra Skjåk, og to fra Lom.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag.

På sine nettsider skriver Skjåk Kommune klokka 04.20 at de siste målingene viser at vannstanden i Ottaelva ved Bismo har holdt seg stabil stiden søndag kveld.

77 evakuert

Omtrent klokka 6 kan operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Dyre Antonsen, fortelle at 77 personer er blitt evakuert i Skjåk kommune.

- De fleste har flyttet inn hos familier eller venner. Noen er blitt innlosjert på hotell eller andre turistinstitusjoner, forteller Antonsen til Dagbladet.

Han opplyser om at politiet har god kontroll, slik situasjonen er nå.

- Vi er fortsatt spent på hvordan dette vil utvikle seg for kommunene lenger ned i vassdraget. Men til nå så er det ingen som er evakuert der.

- Kan flere evakeringer bli aktuelt?

- Ja, men vi må se an situasjonen. Om det blir behov for det, så vil vi evakuere. Men det er ikke aktuelt slik situasjonen er nå, avslutter han.

Kritisk i Vågå

Natt til mandag meldes det at vannstanden stiger i Vågåvatnet i Oppland, noe som har ført til at fylkesvei 436 ved Veggem i Vågå ble stengt like over midnatt.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen stiger vannstanden fortsatt nedover hele dalføret. Vågå er i rød faresone, og situasjonen betegnes som kritisk for husstander langs Vågåvatnet.

Kommunalsjef Vågå kommune, Pål Inge Sanden, forteller at de neste timene blir kritiske.

- Dersom vannet fortsetter å stige i samme fart som nå, vil det bli et problem om ikke altfor mange timer, sier han til avisa.

FLOM: Margaret Aamodt var en av dem som ble evakuert fra hjemmet sitt med helikopter etter den massive flommen i Skjåk i Gudbrandsdalen. Inntil videre er hun innkvartert på det lokale sykehjemmet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Andreas Lekang. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Krisestab

- En krisestab på fire personer vil bli sittende gjennom natta og følge situasjonen, sier Vågå-ordfører Iselin Vistekleiven (Ap).

Mannskaper fra brannvesenet og vann- og avløpsavdelingen i kommunen patruljerer ved husstander i utsatte områder utover natta for å overvåke situasjonen, ifølge NTB.

Det er også bedt om bistand fra sivilforsvaret for å bygge opp demning rundt Vågåmo vannverk.

Vestlandet og Hordaland

Også Vestlandet ble hardt rammet av flom. Det har ført til at flere veier fortsatt er stengt. Søndag ble flere evakuert i Luster, samt at det er store vannmengder i vassdrag i blant annet Stryn, Årdal og Aurland.

I Hordaland har særlig Odda blitt rammet av flommen. Bergens Tidende melder at Opo bru midt i Odda sentrum ble stengt etter skader fra flommen, som omtales som den største siden 2014.